Борис Джонсън се изправя пред вот на доверие

OFFNews 06 юни 2022 в 12:05 1877 0

Снимка Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън ще се изправи пред вот на доверие от съпартийците си тази вечер, съобщи председателят на групата "Комитет 1922" Греъм Брейди, предаде Ройтерс.

Брейди каза, че е бил нахвърлен прагът от 15% от депутатите тори, които искат вот на доверие към лидера на Консервативната партия. "В съответствие с правилата ще се проведе гласуване от 18 до 20 часа днес, понеделник, 6 юни - подробностите ще бъдат уточнени", заяви Греъм Брейди.

За да бъде поискан вот на доверие към Джонсън, е необходимо поне 54 от консерваторите да поискат Брейди да инициира това.

Греъм Брейди е начело на "Комитет 1922", който обединява консервативните депутати, които не заемат постове в правителството. Колко от тях са изпратили писма до председателя на комитета не се съобщава. През уикенда британският вестник "Сънди таймс" съобщи, че за оставката на Джонсън вече са се обявили 67 депутати.

Борис Джонсън, който стана премиер през 2019 г., не успя да преодолее натиска поради уронващата престижа му информация за партита, провеждани в офиса и резиденцията му на "Даунинг стрийт", когато Великобритания се намираше в строг локдаун заради пандемията от COVID-19 и подобни събирания бяха забранени.

За да бъде отстранен, "за" трябва да гласуват 180 депутати консерватори, което според някои трудно може да се постигне.

След излизането на унищожителния доклад за т. нар. "Партигейт" Джонсън и неговото правителство всячески призоваваха законодателите да не спъват работата на парламента с подобни въпроси. Борис Джосън беше освиркан този уикенд по време на церемонията по повод платинения юбилей от коронясването на кралица Елизабет II.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!