Борис Джонсън няма намерение да поднови преговорите за Брекзит, твърди ЕС

OFFNews 06 август 2019 в 12:30 4193 0

Британският премиер Борис Джонсън няма намерение да поднови преговорите за споразумение с Европейския съюз за излизането на Великобритания от Съюза. Напускане без сделка е "централен" сценарий. Това е било казано на европейски дипломати, пише в. "Гардиън".

Брюкселските дипломати били уведомени след среща между главния пратеник на министър-председателя и високопоставени фигури в ЕС в Брюксел. На нея им станало ясно, че британският отказ от компромис е очевиден. Смята се, че е възможно след 31 октомври - крайният срок за излизане на Великобритания от ЕС - преговорите отново да започнат.

"Беше ясно, че Великобритания няма друг план. Няма намерение да преговаря, което изисква план. Изглежда, че изход без сделка е централният сценарий за британското правителство", е казал старши дипломат от ЕС на срещата.

Същевременно британското правителство отрича оповестената информация от медиите. От Даунинг стрийт №10 настояват, че правителството е готово да преговаря, но изясняват, че Джонсън би се съгласил само на споразумение, което изключва "недемократичия" - по думите му - физически граничен контрол с оставащата извън ЕС Великобритания. Само че според ЕС това не подлежи на преговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews