Борел: ЕС се стреми да ускори износа на украинско зърно през пристанищата в Черно море

OFFNews 20 май 2022 в 18:05 1520 3

Жозеп Борел

Снимка БТА/АП

Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и политиката на сигурност

Търсим пътища за износ на украинско зърно през пристанищата на ЕС в Черно море, като засега извозването на стоката с влакове дотам отнема 16 седмици и би било голям успех да съкратим този срок.

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното заседание на европейските министри за въпросите на развитието, предаде БТА.

На заседанието българският представител посланик Румен Александров е отбелязал, че страната ни е в тясно сътрудничество с Украйна, предприема стъпки да улесни и подпомогне износа на украинска пшеница през пристанище Варна. 

На пресконференция след заседанието Борел обясни, че около 20 милиона тона зърно са в силози в Украйна, много кораби чакат да натоварят и не могат заради действията на руските военноморски сили. Той призова държавите от ЕС бързо да осигурят други пътища за този износ.

Достъпът до храна за милиони хора по света е застрашен заради войната, която Русия води в Украйна, отбеляза Борел.

"Руските войски обстрелват насаждения, ограбват складове със зърно, затворили са украинските пристанища и така се стига до нарастване на цените на храните и на торовете. Доставките на храни по света са застрашени основно заради руското нахлуване в Украйна", добави върховният представител на ЕС.

По думите му миналата година Русия и Украйна са били сред най-големите износители на зърно, а около половината световна търговия със слънчогледово олио е била от украинския добив.

Борел посочи, че Русия днес обстрелва плодородни украински земи и е възможно половината от тазгодишната реколта да бъде изгубена заради унищожение или заради изпускането на сроковете за сеитба.

"Дори храна да има, за мнозина цената й става недостъпна и това лишава семействата от възможността да правят други разходи - за здравеопазване и образование, задълбочава бедността и неравенствата. Най-много ще пострадат бедните държави, зависими от вноса на храни и торове. Разполагаме с данни, че 192 милиона души от 53 държави са изправени пред глад и смърт", допълни върховният представител.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -6142

  3

  Кокорчо

  20.05 2022 в 20:09

  Германците не за първи път изнасят житото на Украйна, историята се повтаря.

  -6142

  2

  Кокорчо

  20.05 2022 в 19:22

  Защо наричаш европейците орки?!?

  900

  1

  Porr

  20.05 2022 в 18:27

  Орките искат да окрадат и зърното, както направиха и с олиото.
   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС