Бойни водолази на румънските ВМС унищожиха дрейфуваща мина край Констанца

OFFNews 10 декември 2022 в 15:28 2686 0

Мина в Черно море

Снимка Русский дозор

От началото на войната в западната част на черноморския басейн са унищожени около 40 мини.

Бойни водолази на румънските военноморски сили са унищожили морска мина, дрейфуваща в района на Констанца, съобщи в профила си във фейсбук Министерството на националната отбрана на Румъния.

Сигналът за морска мина на разстояние около 2.5 километра от главния кей на пристанището в Констанца е бил подаден в събота сутринта от турския товарен кораб „Ахмет Кан“.

Катер на бреговата охрана е бил изпратен на мястото, посочено от моряците, за да инспектира докладвания плаващ обект и е потвърдил, че това е морска мина, която застрашава безопасността на навигацията.

В съответствие с оперативните процедури началникът на щаба на Военноморските сили, вицеадмирал Михай Панаит е разпоредил бърза намеса на екипа на бойните водолази, специализиран в унищожаването на подводни взривни устройства и излизане в морето на миночистача „Вицеадмирал Константин Бълеску“.

Водолазният екип е изпратен към 9.00 сутринта с две бързи лодки да неутрализира дрейфуващата морска мина в румънски териториални води. Зоната е била обезопасена, а мината неутрализирана в 10.40, съобщават от военното министерство в Букурек. Не се е наложила намесата на миночистача „Вицеадмирал Константин Белеску“.

От началото на войната в Украина в западния басейн на Черно море са потвърдени и унищожени около 40 морски мини. Това е четвъртата намеса на бойните водолази на Румънските военноморски сили за неутрализиране на морски мини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови