Бой и електрошок срещу протестите в подкрепа на Навални, над 1500 са арестувани (видео)

OFFNews 21 април 2021 в 23:54 5353 0

Снимка Getty Images

Над 1500 души са арестувани в цяла Русия по време на днешните протести с искане за освобождаване на изтърпяващия затворническа присъда опозиционер Алексей Навални.

Експерти от ООН казаха в сряда, че се страхуват за живота на критика на Кремъл и поискаха той да бъде изпратен на спешно лечение в чужбина.

Привържениците на Навални организираха протести в негова подкрепа в стотина руски града.

Според неправителствената организация ОВД-Инфо, специализирана в наблюдаването на протестите в страната, най-малко 1500 ареста са извършени до момента в шейсетина града.

Част от активистите са задържани още преди протестите. Сред тях са опозиционни политици, включително говорителката на Алексей Навални Кира Ярмъш и юриста на Фонда за борба с корупцията Любов Собол.

Демонстрациите навсякъде започнаха в 19 ч. местно време, независимо от съответния часови пояс.

В столицата Москва полицейски микробуси и служители на реда са разположени по много пътни артерии в центъра. Затворени са Червеният площад и Манежният площад, където беше насрочена протестната акция.

В Москва десетки хиляди демонстранти се събраха близо до Кремъл. В столицата - по данни на ОВД-Инфо - до момента са задържани 26 души.

Най-жестоките арести са в Санкт Петербург - полицията използва електрошок и бие задържаните, съобщава руската редакция на Би Би Си.

Към момента в Санкт Петербург са арестувани над 662 души.

По-рано днес във Владивосток, в Далечния изток, няколкостотин демонстранти преминаха мирно под наблюдението на полицията. Те носеха плакати с надпис: "Свобода за политическите затворници!" и "Не на войната, репресиите и изтезанията!".

В Сибир най-малко 2000 души излязоха на протест в големите градове Иркутск и Новосибирск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови