Богата наследница от Хонконг съди галеристка заради творба на Банкси

OFFNews 22 март 2023 в 19:30 2144 0

спор

Снимка Фейсбук профил на галерии Пърл Лам

Галерията.

Наследница на хонконгския гигант за напитки "Витасой Интернешънъл" (Vitasoy International) съди известната собственичка на галерии Пърл Лам заради картина на Банкси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според съдебния иск, подаден тази седмица, Карън Ло е платила 500 000 британски лири (613 000 долара) за творба на загадъчния уличен художник, която така и не е била доставена.

Ло, чийто дядо основава компанията "Витасой" (Vitasoy), специализирана в продажбите на соево мляко и сокове, казва, че Лам е представила невярна информация, че е купила картината на Банкси "Покажи ми Моне" от нейно име.

От офиса на галеристката не са отговорили на молбите за коментар.

Картината от 2005 г. на Банкси е "ремикс" на шедьовър на художника импресионист Клод Моне. Тя е продадена на търг на "Сотбис" през октомври 2020 г. за над 7,5 млн. британски лири, надхвърляйки предварителната си оценка, която е между 3 милиона и 5 милиона британски лири.

Пърл Лам е сред над 170-те галеристи, които участват в изложението Арт Базел Хонконг тази седмица.

Властите там приветстват панаира на изкуството, тъй като проявата се опитва да съживи икономиката след почти тригодишен спад, причинен от фактори, сред които строгите ограничителни мерки заради коронавирусната пандемия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови