Боеве по улиците на Бахмут, но Русия още няма пълен контрол

4000 цивилни се укриват в града, няма непокътната сграда

OFFNews 04 март 2023 в 16:19 6739 1

Бахмут, 22 февруари 2023 г.

Снимка Getty Images

Бахмут, 22 февруари 2023 г.

Украинските и руските сили водят боеве по улиците на Бахмут, но градът все още не се контролира напълно от руснаците, предават световните агенции.

Заместник-кметът Олександър Марченко казва пред Би Би Си, че в града в момента са останали около 4000 цивилни, които се укриват в убежища и нямат електричество, вода и газ.

Бахмут се намира в източната част на Украйна. По думите на Марченко в града няма сграда без разрушения.

От месеци Бахмут е най-горещата точка на военните действия. Русия се опитва да поеме управлението, но украинската армия все още не е обявила поражение или изтегляне.

"В близост до града се водят сражения, има и улични боеве", казва Марченко.

Превземането на града би било рядък успех на бойното поле през последните месеци за Русия, отбелязва Би Би Си. И добавя, че според някои експерти евентуална руска победа ще е пирова заради огромната цена.

Хиляди руски войници са загинали в опитите си да превземат Бахмут, който преди войната е имал население от около 75 000 души. Украинските командири смятат, че Русия е загубила седем пъти повече войници от тях.

Сега, след ожесточен обстрел, руските сили и войниците от частната армия на Вагнер изглежда са обкръжили голяма част от града.

Зам.-кметът Олександър Марченко обвини руснаците, че "нямат за цел" да спасят града и че искат да извършат "геноцид над украинския народ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

1

Valioka

04.03 2023 в 18:14

Да го спасят ли?... Ий стига бе, и от кого. Нали стана ясно, че путин не иска да спаси никого - иска да разшири пределите на руската империя до граници, които са само в неговата тиква. Иска да унищожи и смаже всеки, който застане пред неговите желания и виждания за някаква велика рассия, която не е дала никому нищо... Освобождение - стига глупости...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика