Блумбърг: Русия се опитва да запуши дупката, оставена от 'Вагнер', със затворници и чеченци

OFFNews 05 юли 2023 в 19:10 3049 1

Вагнер

Снимка Вагнер груп

Вагнеровци ще бъдат заменени с чеченци.

Русия се готви да изпрати в Украйна още чеченски бойци и затворници, за да запуши дупките, оставени от наемниците на "Вагнер", които бяха изтеглени от бойното поле, смятат служители на европейското разузнаване, цитирани от "Блумбърг".

Тъй като Украйна съобщава, че контраофанзивата ѝ напредва към източния град Бахмут, руските части рискуват да бъдат пренатоварени, твърдят служителите, пожелали анонимност, защото информацията не е публична. Русия изпрати голям брой войници в Бахмут, след като "Вагнер" обяви изтеглянето си от града в края на май, оставяйки пробойни в окупираните райони на Южна Украйна.

Метежът на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, което се превърна в най-голямата заплаха за 24-годишното управление на президента Владимир Путин, лиши руските сили от някои от най-закалените им войници в Украйна. Министерството на отбраната в Москва досега не е дало информация колко наемници са подписали договори за присъединяване към армията до крайния срок 1 юли. Пригожин обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу, че се опитва да "унищожи" "Вагнер" с това искане.

Миналата седмица Украйна заяви, че е малко вероятно значителен брой "музиканти" да се появят отново на бойното поле. Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов заяви пред "Украинска правда", че групата е "най-ефективното руско подразделение, което е в състояние да постигне успех на всяка цена".

В интервю за руски журналист през май Пригожин заяви, че е загубил 20 000 бойци, около половината от тях наети от затворите, по време на месеците на ожесточени боеве за Бахмут. Той твърди, че е разположил на бойното поле 50 000 осъдени.

Въпреки че не се очаква излизането на "Вагнер" да промени хода на войната в Украйна, решимостта на Путин да избегне пълна военна мобилизация означава, че Русия вероятно ще изпрати още чеченци и осъдени на фронта през следващите седмици, заявиха европейските служители.

Дмитрий Медведев, бившият президент, който сега е заместник-ръководител на руския съвет за сигурност, каза вчера, че през тази година Министерството на отбраната е набрало 185 000 нови войници на договор, 10 000 от които са се записали през последната седмица след бунта. Цифрите не могат да бъдат проверени независимо.

Министерството на отбраната постоянно увеличава броя на затворниците в армията до около 15 000 души и вероятно общият им брой ще продължи да нараства, заявиха европейските служители. Около 2000 служат в така наречените наказателни военни части "Буря Z".

Не е ясно колко допълнителни военнослужещи може да предостави южната руска република Чечня. Чеченският лидер Рамзан Кадиров, който изповядва предаността си към Путин, заяви през май в канала си в Телеграм, че 7000 войници вече са в Украйна, а други 2400 се обучават за два нови полка на Министерството на отбраната.

Досега чеченските бойци не са били забележимо ефективни по време на войната. Те си спечелиха прозвището "ТикТок батальони" от някои критици заради това, че изглеждат по-активни в социалните мрежи, отколкото в битка.

"Блумбърг" цитира сводката на Института за изследване на войната от 31 май, според която на силите на Кадиров ще бъде наредено да заменят "Вагнер". Кремъл може да ги възприема като "неизползвана нападателна сила, която може да възстанови способността на Русия да поддържа паралелни офанзивни усилия". 

Краткотрайният бунт на Вагнер оставя без отговор въпроса доколко твърдолинейните елементи в армията са знаели за опита на Пригожин да отстрани Шойгу и други високопоставени служители заради пропуски във войната. Силите му се доближиха на 200 км от Москва, като не срещнаха особена съпротива, преди Пригожин да прекрати настъплението си, след като прие споразумение, постигнато с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко, коментира още "Блумбърг".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика