Блумбърг: Русия прекара кораб с военен товар през Босфора

OFFNews 10 август 2022 в 17:55 7693 0

Босфора

Снимка Marine Traffic

Само търговски кораби могат да преминават през Босфора.

Русия е използвала санкционирания от САЩ търговски кораб "Спарта-2", който в края на юли е преминал през турския Босфор на път от Сирия за Русия, за да транспортира военни товари, съобщи "Блумбърг", като се позовава на европейско разузнаване.

Източниците твърдят, че "почти сигурно" "Спарта-2" е доставял военно оборудване от сирийското пристанище Тартус.

Корабът е бил забелязан в Сирия с транспортни средства в трюма, след това е преминал през Босфора, а после в Новоросийск са идентифицирани поне 11 такива средства, които вероятно е разтоварил, пише агенцията.

Според данните от морското проследяване корабът "Спарта 2", собственост на компания, санкционирана от САЩ през май тази година и контролирана от руското министерство на отбраната, е прекосил Босфора вероятно без намесата на Турция - държава членка на НАТО.

Анкара затвори пролива за военни кораби малко след началото на руската инвазия в Украйна, като го остави достъпен само за търговски кораби.

Източник на "Блумбърг" от САЩ, пожелал анонимност, казва, че американското правителство смята, че Русия използва търговски кораби, за да транспортира военни товари в Черно море.

Докато Украйна получава оръжия за милиарди долари от САЩ и Европа, за да се защити, Русия трябва да разчита на собствените си ресурси, за да подкрепи силите на фронта на фона на съобщенията за големи загуби. По оценки на САЩ десетки хиляди руски войници са убити или ранени, а хиляди бронирани машини са унищожени, коментира агенцията.

Говорител на Държавния департамент на САЩ препрати запитванията по въпроса към турското правителство. Турски служител, запознат с проблема, заяви, че търговски кораб се проверява само ако има сигнал или подозрение за нередност. Говорителят на Белия дом отказа да коментира дали САЩ са разговаряли с турски официални лица по въпроса. 

Със сигурност Русия е натрупала огромни запаси от въоръжение по време на десетилетната програма за модернизация, ръководена от Путин, и официални представители на Кремъл отричат да има проблеми с доставките. Въпреки това американски и европейски представители твърдят, че загубата на голям брой танкове и бронетранспортьори принуждава Москва да прибягва до запасите от по-старо оборудване, включително танкове Т-62.

Подобно на Русия, Украйна не разкрива мащаба на военните си загуби, въпреки че е изправена пред логистични предизвикателства срещу много по-голям противник, особено в началото на войната. В интервю за "Уолстрийт джърнъл" от 22 юли президентът Володимир Зеленски заяви, че загубите на бойното поле са намалели до около 30 души дневно от 100-200 души дневно през май-юни - число, което не е независимо проверено, допълва "Блумбърг".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки