Bloomberg: Путин подготвя нова офанзива в Украйна, войната може да се проточи с години

OFFNews 27 януари 2023 в 09:33 6728 21

война

Снимка фейсбук профил на Володимир Зеленски

Войната може да се проточи с години.

Близо година след инвазията, която трябваше да отнеме седмици, руският президент Владимир Путин замисля нова офанзива в Украйна, като същевременно подготвя страната си за конфликт със САЩ и техните съюзници. Освен това Путин се готви конфликтът да продължи с години, констатира Bloomberg, цитиран от Би Би Си. 

Кремъл се опитва да демонстрира, че войските му могат да възвърнат инициативата след месеци на отстъпление, като оказва натиск върху Киев и съюзниците му да се съгласят на някакъв вид примирие. Това ще позволи на Русия да запази контрола върху територията, която сега окупира. Така руските официални лица и техните съветници описаха ситуацията в разговори с Bloomberg.

Дори Путин не може да отрече слабостите на руската армия, която той е укрепвал десетилетия наред. Руските войски са загубили повече от половината от първоначалните си успехи в Украйна, пише агенцията. Нейни източниците твърдят, че постоянните неуспехи на фронта са принудили мнозина в Кремъл да подходят по-реалистично към амбициите си и да признаят, че дори задържането на сегашната фронтова линия би било постижение.

Въпреки това Путин остава убеден, че по-големите сили на Русия и готовността ѝ да понесе загуби (които според оценки на САЩ и Европа вече са десетки хиляди) ще ѝ позволят да надделее въпреки неуспехите.

Подновяването на офанзивата може да започне още през февруари или март, предполагат източници на Bloomberg, близки до Кремъл. Коментарите им са в унисон с опасенията на Украйна и нейните съюзници, а атаката може да започне преди Киев да получи бойни танкове от САЩ и Европа.

Решителността на Путин предвещава нова смъртоносна ескалация на войната, тъй като Киев се готви за настъпление и отхвърля всякакви варианти за прекратяване на огъня, които биха оставили Русия с окупирани територии. Путин смята, че няма друга алтернатива освен да спечели в конфликта, който смята за екзистенциален. Според източници на агенцията нова мобилизация е възможна още тази пролет, а икономиката и обществото все повече се приспособяват към нуждите на войната.

Американското и европейското разузнаване се съмняват дали Русия разполага с ресурси за нова мащабна офанзива, докато съюзниците на Украйна се готвят да изпратят бойни танкове, които биха могли да помогнат на украинските сили да пробият руските позиции за първи път, се казва в материала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

20

Джендо Джедев

27.01 2023 в 13:37

Ордоьовърчето нацъкало минусчета и опорки от хибридки. Само това си може, горкото! :D

2550

19

alfakentavur

27.01 2023 в 13:36

Жалка рашистка подлого. Зарежи медиите.
Има един прост факт.
"Тридневната спецоперация" се проточи в 11+ месеца. Путлер от окупирани 20% от Украйна падна на по-малко от 15%.
Колкото и да оспорваш подробностите, това няма да промени резултата от уравнението.

345

18

Джендо Джедев

27.01 2023 в 13:36

Пешко, а за някое събитие от неолита няма ли да ни разкажеш? Че то ще има още по-голяма релевантност към съвремието. :D

345

17

Джендо Джедев

27.01 2023 в 13:36

Хаха, веждичка, рашките дори ги е страх да се бранят, така че наистина пробив на техните позиции не е имало, в това си правa! Но ще има, бъди сигурен! Е, освен ако и тоя път не ги хване шубето и не духнат като зайци, заебавайки и техника, и всичко. :D

-1555

15

ob1

27.01 2023 в 12:12

Ми хубаво бе, ордер, нека се споразумеят Вашингтон и масква.
Предложението на нормалния свят е: орките се изнасят до границите на Украйна от 1991 и почват да плащат репарации. Обесването на путкин в Хага е опционално (в смисъл имат и опцията да го удушат сами в бункера).

705

14

order

27.01 2023 в 11:47

Абе има проблясъци от запад... има надежда за мир и капитулация на зеленчъка!!!

Тръмп разкритикува Байдън заради танковете за Украйна и призова: Прекратете войната!

ПЪРВО ИДВАТ ТАНКОВЕТЕ, ПОСЛЕ ИДВАТ ЯДРЕНИТЕ БОМБИ, написа републиканецът в своята социална медия...
......

Ако Вашингтон и Москва не се споразумеят, ще започне трета световна война...
Заяви президентът на Хърватия Зоран Миланович

https://fakti.bg/world/750311-ako-vashington-i-moskva-ne-se-sporazumeat-shte-zapochne-treta-svetovna-voina

https://fakti.bg/world/750212-tramp-razkritikuva-baidan-zaradi-tankovete-za-ukraina-i-prizova-prekratete-voinata

2550

13

alfakentavur

27.01 2023 в 11:43

Ти, ако имаше и най-бегли познания по история, способности да тълкуваш събитията, възможност да се изразяваш в писмена форма - нямаше да си правиш нови и нови профили през седмица.

Бъди благодарен на кьопавата модерация в Офнюз. Защото във всеки нормално модериран сайт щеше отдавна да си изхвърлен като купола на рашистки танк от Джавелинче.

-970

12

Защо да няма? В 680 година целия тогава " цивилизован свят" се опитва да спре едни варвари от изток край Онгъла :).
През 1912 едни "Окупатори" освобождават своите сънародници в Македония, след дълги преследвания срещу тях и пак тогава 'цивилизования свят' се обединява срещу тях през 1913.
Абсурдите в тезите на троловете са доста смешни понякога, още повече когато си личи липсата на мисловни способности и познания по история.