Близо половината жертви на Covid-19 в Европа са от домове за социални грижи

OFFNews 23 април 2020 в 14:07 4699 2

Близо половината от смъртните случаи вследствие на коронавируса в Европа са на хора, живели в домове за социални грижи.

Това обяви регионалният директор на Световната здравна организация за Европа, цитиран от Би Би Си.

Д-р Ханс Клуге заяви на пресконференция в четвъртък, че картината предизвиква дълбока загриженост за хората, които се намират в домове за дългосрочна грижа.

"Според изчисления на страните от европейския регион, до половината от тези, които са починали от Covid-19 са били настанени в домове за дългосрочна грижа. Това е невъобразима човешка трагедия" - заяви той.

Д-р Клуге, снимка: Туитър

На пресконференцията си в Копенхаген, Дания, д-р Клуге призова за по-сериозни усилия, за да бъдат защитени живеещите в домове. Той настоява и за помощ на болногледачите и доставки до тях на всичко, което им е необходимо.

Тези, които умират в домовете от Covid-19, имат правото да заобиколени от близките си и да получат грижи в края на живота си, включително за облекчаване на симптомите им с адекватни за целта лекарства – заяви той.

„Посветените, състрадателни хора, които работят в институции за дългосрочни грижи, които толкова често са пренатоварени, зле платени и незащитени, са невидимите герои на тази пандемия.

Трябва да направим всичко, което можем, за да осигурим на тези работници лични предпазни средства и други жизнено необходими доставки, за да защитят себе си и нези, за които се грижат“ - допълни д-р Ханс Клуге.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

2

ds

23.04 2020 в 16:59

системата на социални грижи по целия свят е пренебрегвана, по правило с най- ниското заплащане. дали ще се направят верните изводи и ще се промени нещо, ще видим. в бг изоставаме мощно точно в частта грижа към възрастните хора, обществото ги неглижира, в тежест са и факта, че 1 200 000 получават пенсии под прага на бедността е достатъчно доказателство за отношението ни.

10212

1

Човека

23.04 2020 в 14:30

Картината предизвиквала дълбока загриженост...Ах колко сте загрижени.Чак ми се плаче.Безотговорността на персонала на такива заведения би трябвало да се разследва и наказва. Това си е чисто убийство. Масово в цяла Европа. Още чакат от Китай да им кажат колко е зле положението. Само за един случай на разследвано ръководство на социален дом прочетох - в Сърбия доколкото си спомням. Подобна непредпазливост (няма да сквернословя срещу героите на деня наричйки го безотговорност) е и причината за високия процент заразени в болниците.