Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Близо 700 екзекутирани в Иран тази година

OFFNews 23 юли 2015 в 17:55 3922 3

Снимка brdavids/Flickr

Смята се, че иранските власти са екзекутирали 694 души за периода от 1 януари до 15 юли тази година, което е безпрецедентен скок в броя на изпълнените смъртни наказания, пише Амнести Интернешънъл.

Според правозащитната организация със сегашните темпове Техеран ще надмине броя на екзекуциите за 2014 г., като може да достигне 1000 души. До 15 юли иранските власти са обявили официално 246 екзекуции, но според организацията реалният брой е с 448 повече. 

"Потресаващият брой на екзекуциите за първата половина на годината представя мрачна картина на държавния механизъм за извършване на предумишлени, одобрени от съда убийства в масов мащаб", заявява Саид Бумедуха, заместник-директор на програмата на Амнести Интернешънъл за Близкия Изток и Северна Африка. Бумедуха критикува също "крещящо несправедливите" съдебни процеси.

Не е ясна точната причина за рязкото покачване на екзекуциите, но голяма част от извършените през тази година смъртни присъди се отнасят до случаи с наркотици.

Според строгите закони на ислямската република задължително смъртно наказание се отсъжда за различни престъпления, свързани с наркотични вещества, включително трафик на над 5 кг наркотици на базата на опиум и над 30 гр наркотици на базата на хероин, морфин, кокаин и техните химически производни. 

"От години иранските власти използват смъртното наказание, за да всеят страх, в погрешен опит да се преборят с трафика на наркотици, а същевременно няма никакво доказателство, което да показва, че това е ефективен метод за борба с престъпността", казва Бумедуха.

От Амнести Интернешънъл твърдят, че това е в противоречие с международните закони, които ограничават смъртното наказание само до най-сериозни престъпления, включващи предумишлено убийство. 

Според базираната в Лондон организация голяма част от осъдените са от семейства в неравностойно положение. В цитирано писмо от 54 осъдени на смърт се каза: "Ние сме жертви на глад, бедност и мизерия, хвърлени към празнината на гибелта насила и без наша воля. Ако имахме работа, ако нямахме нужда от помощ, ако можехме да променим живота си и да предотвратим това децата ни да гладуват, защо бихме тръгнали по път, който ни гарантира смърт?". 

Сред екзекутираните в Иран са хора от етнически и религиозни малцинства, обвинени във "враждебност срещу Бог" и корупция, включително кюрдски политически затворници и сунити. Сведения на Амнести Интернешънъл сочат, че осъдените на смърт са хиляди. Иранските власти твърдят, че 80% от тях са получили най-тежкото наказание за престъпления с наркотици.

"Особено мъчително е, че не се вижда краят на този жесток театър и иранските бесилки очакват още хиляди осъдени на смърт затворници", заключва Саид Бумедуха. 

Осъдените остават в неведение кога ще бъде изпълнена присъдата им, като често разбират за това часове по-рано. Техните близки пък могат и да не бъдат уведомени дни или дори седмици след екзекуциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!