Quantcast

Близо 2 млн. души гласуваха в символичния референдум на Каталуния

OFFNews Последна промяна на 10 ноември 2014 в 10:16 3043 3

Близо 2 млн. души гласуваха вчера за независимостта на испанската автономна област Каталуния, съобщават световните агенции.

В символичния референдум са участвали 1 977 531 души, като населението в Каталуния е над 5 млн. души.

От гласувалите, близо 80% са подкрепили отделянето на Каталуния от Испания.

1,6 милиона души са гласували с „да” на поставените въпроси – „Искате ли Каталуния да бъде държава? И ако ДА, искате ли тя да бъде независима?”.

Вотът няма юридическа сила, но въпреки това се радва на силен обществен интерес.

В неделя в редица испански градове се проведоха демонстрации както в защита на провежданото допитване, така и против него.

Правителството на Испания заяви, че смята провеждащото се в Каталуния допитване до обществеността относно независимостта на региона за „безполезно и недемократично упражнение”.

Правосъдният министър на Испания заяви, че символичният вот е „пропаганден акт”, който е „ненужен и безполезен. Той посочи, че допитването представлява „политическа пропаганда” в услуга на лидера на региона Артур Мас, но няма „демократична валидност”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2014 в 12:51

До 01: Естествено, че е пропаганда, защото на един такъв "пробен" референдум отиват да гласуват само хората, които са "за", а тези, които са "против" са доста по-слабо мотивирани, предвид факта, че този псевдо референдум няма никаква политическа или юридическа тежест. Това си е като социологичните проучвания преди избори и единствено създава илюзорната представа, че мнозинството е "за", след като по лично мое мнение положението е 50/50, сходно на Шотландия.

10.11 2014 в 11:07

3 млн не са си направили труда да се разходят до урните, като Шотландия. Никой не бяга от хубавото :)

10.11 2014 в 11:03

Гласуването нямало демократична валидност.

Тия бетер нашите комунисти.