Близо 10 часа Северна Корея остана без интернет (обновена)

OFFNews 23 декември 2014 в 13:35 2615 4

Интернет срив изключи Северна Корея от глобалната мрежа за повече от 9 часа, пише New York Times. 

Според експерти, които следят стабилността на глобалната мрежа, става дума за един от най-тежките сривове в Северна Корея от години. Няма начин, поне в краткосрочен план, с който да се определи дали връзката е била отрязана, пренатоварена, или атакувана.

Крис Никълсън, говорител на Akamai - компания за доставка на интернет съдържание коментира, че и за него е трудно да посочи конкретната причина, тъй като компанията обикновено вижда малка част от потребителите, които са свързани с интернет. 

Инцидентът породи спекулации за кибернападение, вероятно от страна на САЩ, след като президентът Барак Обама обеща да отвърне на хакерската атака срещу американската компания Sony, за която Вашингтон обвини Северна Корея. От Белия дом отказаха да коментират дали САЩ има нещо общо с интернет затъмнението, пише BBC.

BBC припомня, че Обама се закани да отвърне на атаката срещу Sony "на място, време и начин, който ние изберем".

Северна Корея получава достъп до интернет чрез Китай, откъдето категорично заявиха, че не са замесени и не носят никаква отговорност за  ситуацията, оставила стотици хора без връзка с останалата част на света почти половин денонощие. 

Едно от предположенията беше, че именно Китай са ограничили достъпа до интернет на своята съседка. Говорителят на Министерство на външните работи определи това обвинението като безотговорно, пише BBC.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови