Блинкън: САЩ предупреди директно Русия да спре с говоренето за ядрени оръжия

Ако Путин реши да извърши ядрена атака, в Кремъл няма да има голяма съпротива, коментира държавният секретар

OFFNews 26 септември 2022 в 10:28 6697 2

Антъни Блинкън

Снимка Getty Images

Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че страната му е казали на руски официални лица да "спрат със свободното говорене" за потенциална употреба на ядрено оръжие. Това стана след новините, че администрацията на Байдън е предупредила Кремъл да прекрати ескалиращата реторика.

В интервю, излъчено в неделя, Блинкен заяви пред водещия на предаването "60 минути" по CBS Скот Пели, че САЩ са били "много ясни с руснаците" - както в публичната, така и в директната комуникация - и са настояли "да спрат свободните разговори за ядрени оръжия", съобщава вашингтонското издание The Hill.

"Много е важно Москва да чуе от нас и да знае от нас, че последствията биха били ужасяващи", каза държавният секретар. 

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви в неделя, че САЩ са предупредили Москва за "катастрофални последици", ако използва ядрено оръжие в Украйна.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин предупреди в телевизионно обръщение, че руските ядрени оръжия са по-модерни от тези на западните държави, че страната му е готова да ги използва и че заплахата "не е блъф". Това стана в същото обръщение, с което той обяви и частична военна мобилизация.

Украинският президент Володимир Зеленски, който през пролетта нарече "блъф" по-ранната заплаха на Путин за използване на ядрени оръжия, сега предупреди, че заплахите на Путин "може да се окажат реалност".

В предаването "60 минути" Блинкен изрази загриженост, че ако Путин реши да извърши ядрена атака, в Кремъл няма да има голяма съпротива, която да я спре - заради липса на контрол върху властта, която той нарече "ахилесовата пета на автокрациите навсякъде".

"Обикновено няма никой, който да има капацитета или волята да каже истината на властта", каза държавният секретар и добави, че "Русия е изпаднала в тази бъркотия, защото в системата няма никой, който ефективно да каже на Путин, че постъпва неправилно".

Запитан дали не се притеснява, че ще притисне Путин в ъгъла, Блинкен заяви: "Путин има ясен изход от войната, която започна, и това е да я прекрати (...) Ако Русия спре да воюва, войната ще приключи. Ако Украйна спре да воюва, тя ще приключи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

26.09 2022 в 13:42

Срешиха още преди хирошима с ленд лийза. Трябваше да ги остсвят на оня с мустачките.

-240

1

редовно четящ

26.09 2022 в 10:40

Дали не сгрешихте с Хирошима и Нагазаки, искам да кажа с локацията на удара?
 
X

Да помогнем на украинските деца!