Бизнесмен с двойно гражданство иска да стане президент на Украйна

OFFNews 01 октомври 2018 в 20:29 2789 0

Бизнесменът с двойно гражданство - френско и украинско, Мишел Терешченко иска да се кандидатира на президентските избори в страната през март догодина, предаде Франс прес.

През последните три години той беше кмет на градче в Североизточна Украйна, а днес обяви, че подава оставка, за да се кандидатира.

"Оставката ми като кмет не е капитулация, а предизвикателство, което отправям към системата", каза 64-годишният Терешченко на пресконференция в Киев.

"Настоящата ми цел е да разбия олигархичната система", каза бизнесменът, който получи украински паспорт през 2014 г. преди да бъде избран за кмет на град Глухов.

Той заяви, че му е невъзможно да реши редица проблеми в града си, защото ръцете му са вързани от липсата на подкрепа от повечето партии в общинския съвет. "Принуден съм да се кандидатирам за президент", каза той.

Терешченко живее в Глухов от около 15 години, а през 2015 г. бе избран за негов кмет. Там той притежава фирма за производство на коноп и лен, в която работят 150 души.

Представители на рода на Терешченко са били сред първите индустриални магнати и меценати в Украйна преди да емигрират във Франция след Октомврийската революция от 1917 г. Негов прадядо също е бил кмет на Глухов през 19-и век.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews