Бившият силовик на Янукович към украински деца: Ще стоите в мазето и ще ме слушате

OFFNews 27 март 2023 в 10:06 3611 5

Астахов

Снимка "Инсайдър"

Валерий Астахов

Бившият офицер от "Беркут" Валерий Астахов е мъжът, използвал насилие и заплахи срещу украински деца, отведени в руски лагери, установи "Инсайдър". Астахов е участвал в събитията на Майдана като силовик на бившия украински президент Виктор Янукович. Името му може да се открие в базата данни на "Миротворец". Според тях Астахов е служил в украинското МВР, но след анексирането на Крим е приел руско гражданство и е преминал на служба в руското МВР в Евпатория.

Астахов е разпознат от момче, което разказва за побоите над украински деца в лагерите.

Известно е, че Астахов вече е отвеждал деца от Славянск в Ростовска област през 2014 г. Според "Комерсант" тогава са били изведени 38 души, сред които 21 деца на възраст от 2 месеца до 12 г., а Астахов ги е придружавал. 

На 23 март 2023 г. в Украйна се завръщат 17 деца, които окупационните власти в Херсонска област са изпратили на "почивка" в детски лагери в анексирания Крим още през октомври миналата година. Първоначално е обявено, че децата ще прекарат там 10 дни, но в крайна сметка са държани половин година.

Журналистът от "Инсайдър" Тетяна Попова е разговаряла със завръщащите се деца и техните родители в Киев. По думите на 16-годишния Виталий децата са били бити, заплашвани и държани в мазе. Момиче от Херсон било ударено с желязна пръчка с такава сила, че на гърба му останала "синя лента".

В лагера "Дружба" в Евпатория Астахов завел децата в мазе, показал въпросната пръчка и ги заплашил, че ще ги пребие за това, че подкрепят Украйна. "Той каза: "Ще ви затворя в мазето, ще седите там, ще ме слушате", разказва Виталий. Детето твърди, че в лагера "Дружба" не е имало никакво спално бельо, а само мръсен матрак и възглавница.

Не всички деца са преживели насилие в лагерите, но всички говорят за лоши условия и некачествената храна.

Според проучване на лаборатория на Йейлския университет в момента функционират повече от 40 лагера за украински деца в Сибир, Черноморското крайбрежие, централните райони, Урал и анексирания Крим. Лагерите учат децата на "традиционни ценности", преподават им история по "руски стандарти" и ги учат как да стрелят и да боравят с техника. Твърди се, че в някои лагери, включително в Крим и Чечения, децата преминават "курс за млади бойци".

В края на декември се разбра, че администрациите на лагерите в Крим не пускат децата от Херсон да се приберат у дома. Беше съобщено, че още над 100 деца не са се върнали в Балаклея от друг лагер. На сайта на държавния портал "Децата на войната" се посочва, че 16 226 деца са изчезнали. По данни на сайта до момента 308 са били върнати в родината си.

На 17 март Международният наказателен съд в Хага издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова по обвинение за принудителното извеждане на деца от Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

27.03 2023 в 10:56

Русский мир. Някой изненадан?

-529

4

6екеr4о

27.03 2023 в 10:36

Убийствена гнусотия, блядовете ще си платят с лихвите за това!

-1555

3

ob1

27.03 2023 в 10:34

Още един клиент за МНС...

-240

2

редовно четящ

27.03 2023 в 10:15

ИСтина.

-240

1

редовно четящ

27.03 2023 в 10:15

Рашистан няма право да с@ществува. Трябва да бъдат з@личени като държава, да остане една московитска административна област, както е "изконната" историческа изтина за територията на тази орд@.