Бившият шеф на F1 Бърни Екълстоун е обвинен в данъчни измами

OFFNews 11 юли 2022 в 19:42 1661 0

Екълстоун

Снимка Getty images

Бърни Екълстоун

Бившият ръководител и почетен президент на Формула 1 Бърни Екълстоун е обвинен в "измама чрез въвеждане в заблуждение", както се изразява британската Кралска прокуратура. По същество става дума за неплащане на данъци, съобщи Би Би Си.

Според разследването 91-годишният милиардер не е декларирал в данъчните си декларации активите си в чужбина, за които се смята, че надхвърлят 400 млн. паунда.

Според Саймън Йорк, директор на отдел "Разследвания" в отдел "Приходи и митници на Нейно Величество" (HMRC), неговият екип е провел сложно разследване, което се простира извън Обединеното кралство.

Установено е, че бизнесменът Екълстоун не е изпълнил данъчните си задължения, като е укрил от HMRC офшорни активи на стойност стотици милиони лири.

"HMRC е на страната на честните данъкоплатци и ще предприеме строги мерки при всяко съмнение за данъчна измама. Посланието ни е ясно - никой не е извън обсега ни", каза Йорк.

Скандал след скандал

Това е вторият скандал, в който е замесен Екълстоун в кратък период от време.

През юни той беше остро осъден от обществеността, след като в интервю за предаването "Добро утро, Великобритания" по ITV заяви, че е готов да "получи куршум за Путин" и че Украйна може да се опита да избегне войната.

По-късно Бърни Екълстоун се извини за думите си.

"Хората често правят или казват нещо, без да го обмислят. Мисля, че точно това направих. Разбирам онези, които смятат, че защитавам действията на Путин, но това не е така. Израснал съм по време на Втората световна война и знам какво е това", обясни Екълстоун.

Той допълни, че съжалява за украинците и не е искал да разстрои никого умишлено.

Кариерата на Бърни

Бърни Екълстоун започва кариерата си като състезателен пилот, но не постига значителни успехи. Първоначално се преквалифицира в личен мениджър на състезатели, а след това в шеф на отбора на Brabham.

След това в продължение на няколко десетилетия заема длъжността главен организатор на състезания.

Именно на Екълстоун се дължи драматичното нарастване на популярността на Формула 1 и навлизането на големите пари в нея.

Но през 2017 г. Формула 1 беше придобита от американската компания Liberty Media и новите собственици го уволниха от поста, като обещаха да запази мястото си в системата.

Скоро Екълстоун е назначен за почетен президент на Формула 1. Но самият той призна, че не е съвсем наясно какво представлява тази позиция и какво включва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови