Бившият прокурор №1 на Украйна Ирина Венедиктова заминава посланик в Швейцария

OFFNews 03 август 2022 в 10:43 2052 1

Венедиктова вече има международен опит в контактите си с чуждестранни партньори като генерален прокурор.

Снимка Fotodiena / Ірина Венедіктова

Венедиктова вече има международен опит в контактите си с чуждестранни партньори като генерален прокурор.

Ирина Венедиктова, която през юли беше освободена от поста генерален прокурор на Украйна заминава за Швейцария като посланик, съобщи Укринформ.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е подписал предложение до президента Володимир Зеленски за назначаването на доскорошния обвинител №1 на поста извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Швейцария. Кулеба е потвърдил новината в интервю за Укринформ.

“Да, подписах предложение за назначаване на г-жа Венедиктова за посланик в Швейцария.” - заяви Кулеба и допълни, че идеята се е родила “в кръга от няколко души - седяхме, обсъждахме и беше намерена такава опция”. Според ръководителя на украинската дипломация Венедиктова има компетенциите да работи като посланик на страната.

“Нейната работа с международните ни партньори през последните месеци показа, че тя може да се изяви на международната писта.” - коментира Дмитро Кулеба.

Външният министър коментира политическите назначения в дипломацията с думите, че такива винаги е имало и ще има във всички страни, защото е нужен притокът на свежа кръв, свежи мисли и идеи.

“Президентът постоянно разглежда кандидати за държави, които са приоритетни за него. Всички ние - Андрей Ермак, аз, Андрей Сибига, постоянно търсим хора. Отделен въпрос е, че от 10 един ще мине, защото процесът на подбор е много задълбочен. Но е абсолютно нормално, когато въвеждаме хора отвън в системата, но те трябва да са с компетенции, които да им позволяват да изпълняват ефективно функциите на посланик.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!