Бившият президент на Йемен беше убит от бунтовници хути

OFFNews 04 декември 2017 в 20:04 4834 0

Снимка EPA

Бившият президент на Йемен Али Абдула Сaлех беше убит от бунтовници хути при крайпътна засада, докато опитвал да напусне столицата Сана. 

Конвоят на Салех е бил подложен на обстрел. Бунтовниците разпространиха видео в тялото на бившия президент. 

Бунтовници хути са взривили и къщата на Салех в Сана. 

Верните на Салех сили изгубиха територия в продължаващите шести ден ожесточени градски боеве с подкрепяните от Иран хути - техни бивши съюзници във войната с ръководената от Саудитска Арабия коалиция, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Йеменският президент Абд Рабо Мансур заповяда на войските си да отвоюват контролираната от хутите столица с подкрепата на арабската коалиция.

Най-малко 125 души са убити и близо 240 са ранени при боевете през последните пет дни.

Лидерът на йеменските бунтовници хуси Абдул Малик ал Хуси изрази задоволство от смъртта на бившия президент Али Абдула Салех, която според него е победа срещу предвожданата от Саудитска Арабия коалиция.

Бившият йеменски президент скъса с подкрепяните от Иран хути, които бяха негови съюзници, и премина на противниковата страна в гражданската война в Йемен, подкрепяйки оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция.

Ал Хуси поздрави йеменците "за този исторически, изключителен и велик ден, в който заговорът на предателството и измяната се провали, този черен ден за силите на агресията". По думите му въстанието на верните на Салех сили срещу хутите е било най-голямата заплаха за Йемен, но е било разгромено за три дни.

Той каза, че хусите ще поддържат републиканската система в Йемен и няма да търсят отмъщение срещу партията на Салех.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови