Бившият папа обвини сексуалната революция за посегателствата в църквата

Последна промяна на 11 април 2019 в 15:55 1691 0

Снимка Reuters

Бившият папа Бенедикт обвини сексуалната революция от 60-те години на миналия век за сексуалните посегателства в католическата църква, съобщи Ройтерс. 

В есе 91-годишният Бенедикт обяви, че сексуалната революция е позволила на някои да повярват, че педофилията и порнографията са приемливи. 

Според него сексуалното образование и голотата в рекламите са допринесли за разклащане на моралните устои. 

Бенедикт беше глава на Римокатолическата църква в продължение на 23 години, а през 2013 г. стана първият папа от 6 века насам, който сам се отказва от поста. Той почти не се е появявал след това в общественото пространство.

"Може да се каже, че за 20-те години между 1960 и 1980 предишните нормативни стандарти относно сексуалността се сринаха напълно и се издигна нова нормалност, която досега правят тежки опити да разрушат", написа Бенедикт. 

Бенедикт е префект на Конгрегацията за доктрината на вярата по време на първата вълна от обвинения в сексуални посегателства в църквата през 2002 г. в Бостън. 

Данни за посегателства в католическата църква има в Ирландия, Чили, Австралия, Франция, САЩ, Полша, Германия и др. Много от случаите обаче са от преди 60-те години на миналия век. 

Появиха се разкрития, че свещеници, извършвали подобни посегателства, са премествани от храм в храм, вместо да бъдат изключени от църквата или да бъдат предадени на правосъдието, като тези случаи са стигали и до епископи, които са ги покривали.

Миналата година австралийския кардинал Джордж Пел, бивш съветник на папа Бенедикт, стана най-високопоставеният служител на католическата църква, обвинен в сексуални посегателства над деца.