Бившият министър-председател на Пакистан е обвинен в тероризъм

OFFNews 22 август 2022 в 17:12 1413 1

Привърженици на партията на бившия пакистански премиер Имран Хан се събират пред резиденцията му в Исламабад, Пакистан, понеделник, 22 август 2022 г., след като пакистанската полиция повдигна обвинения в тероризъм срещу Хан и това доведе до политическото

Снимка БТА/АП

Привърженици на партията на бившия пакистански премиер Имран Хан се събират пред резиденцията му в Исламабад, Пакистан, понеделник, 22 август 2022 г., след като пакистанската полиция повдигна обвинения в тероризъм срещу Хан и това доведе до политическото напрежение в страната.

Пакистанската полиция повдигна обвинения в тероризъм срещу бившия министър-председател Имран Хан, съобщиха властите в понеделник. Това доведе до ескалация на политическото напрежение в страната, докато отстраненият премиер провежда масови митинги, за да се върне на поста си.

Обвиненията бяха повдигнати след речта на Хан, произнесена в Исламабад в събота, в която той обеща да съди полицейски служители и съдийка и заяви, че негов близък сътрудник е бил измъчван след ареста му.

Самият Хан не е говорил публично за последните обвинения срещу него. Съдът в Исламабад обаче издаде така наречената "защитна гаранция" за Хан за следващите три дни, като попречи на полицията да го арестува заради обвиненията, заяви Шах Махмуд Куреши, високопоставен лидер на неговата опозиционна партия Tehreek-e-Insaf.

В понеделник стотици членове на Tehreek-e-Insaf стояха пред дома на Хан в знак на подкрепа, докато бившият премиер провеждаше срещи вътре. Партията предупреди, че ще проведе митинги в цялата страна, ако Хан бъде арестуван, като същевременно се опитва да разсее обвиненията в съда.

"Ние ще превземем Исламабад и моето послание към полицията е... да не участва повече в тази политическа война", предупреди Али Амин Хан Гандапур, бивш министър при Хан.

В пакистанската правна система полицията подава т.нар. първи информационен доклад за обвиненията срещу обвиняемо лице до магистратски съдия, който разрешава разследването да продължи. Обикновено след това полицията арестува и разпитва обвиняемия.

Докладът срещу Хан включва показанията на магистратския съдия Али Джавед, който описва, че е бил на митинга в Исламабад в събота и е чул Хан да критикува генералния инспектор на пакистанската полиция и друг съдия. Съобщава се, че Хан е казал: "Вие също се подгответе за това, ние също ще предприемем действия срещу вас. Всички вие трябва да се срамувате".

Хан може да бъде осъден на няколко години затвор от новите обвинения, които включват заплахи към полицейски служители и съдия, по силата на пакистанския закон за борба с тероризма от 1997 г., който предостави на полицията по-широки правомощия в условията на сектантско насилие в страната.

25 години по-късно критиците твърдят, че законът помага на силите за сигурност да заобикалят конституционната защита на обвиняемите, а правителствата го използват и за политически цели. Бивши пакистански политици, сред които бившият министър-председател Наваз Шариф и бившият президент генерал Первез Мушараф, също са били обект на разследвания с помощта на закона.

Хан не е бил задържан по други по-леки обвинения, повдигнати срещу него по време на неотдавнашната му кампания срещу правителството.

Според базираната във Вашингтон правозащитна група Freedom House пакистанската съдебна система е политизирала процеси и е вземала страна в борбата за власт между военните, цивилното правителство и опозиционните политици.

Настоящият министър-председател Шахбаз Шариф вероятно ще обсъди обвиненията срещу Хан на заседание на кабинета, насрочено за вторник.

Хан дойде на власт през 2018 г. с обещанието да разчупи модела на семейно управление в Пакистан. Опонентите му твърдят, че е избран с помощта на влиятелните военни, които са управлявали страната през половината от 75-годишната ѝ история.

В искането си за свалянето на Хан по-рано тази година опозицията го обвини в лошо икономическо управление, тъй като инфлацията се покачва, а стойността на пакистанската рупия спада. Гласуването на недоверие в парламента през април, което доведе до свалянето на Хан, сложи край на месеци на политически сътресения и конституционна криза, която наложи намесата на Върховния съд. Междувременно изглеждаше, че военните също са охладнели към Хан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови