Бившият кмет на Екатеринбург е арестуван за пост във ВКонтакте, където той никога не е влизал

OFFNews 16 март 2023 в 16:39 3497 2

Ройзман

Снимка ТАСС

Евгений Ройзман

Съдът в Екатеринбург арестува бившия кмет Евгений Ройзман (обявен за "чуждестранен агент" в Русия) за 14 дни по обвинение за екстремистки символи. Делото се отнася до публикация в група на поддръжници на политика в социалната мрежа "ВКонтакте".

Според протокола на полицията, цитиран от Би Би Си, става дума за следното: във ВКонтакте на страницата "Евгений Ройзман" е публикувано видео "Защо Путин вкарва Навални в затвора?", на което е показана значка на Антикорупционния фонд (признат в Русия за екстремистка организация и забранен).

За задържането на Ройзман се разбра днес сутринта.

Съпругата на политика, Юлия Крутеева, разказва във фейсбук за донос от декември срещу съпруга ѝ. Според нея в него се твърди, че Ройзман е публикувал екстремистки символи във ВКонтакте.

"Проблемът е, че Ройзман не е регистриран във VK. Просто никога не е влизал в него през живота си. Репостът е направен в групата "Евгений Ройзман", с която той няма нищо общо и не знае кой го е направил. Във VK има около 20 такива групи", обяснява Крутеева.

Случаят с "дискредитирането" на армията

През август м.г. срещу Евгений Ройзман е образувано наказателно дело за "публични действия, насочени към дискредитиране на руската армия" (част 1, член 280.3 от Наказателния кодекс). Поводът за делото е видеоклип в YouTube, публикуван на 1 юли 2022 г., в който Ройзман се изказва за войната в Украйна. Както заяви пред съда представителят на прокуратурата, политикът е публикувал видеото "с желание да дестабилизира политическата ситуация" и "да формира негативни настроения" (в обществото).

В рамките на наказателното дело по член за "дискредитиране" на армията съдът налага на Ройзман превантивна мярка - забрана да посещава публични места и събития, както и да използва интернет. Преди да започне наказателното дело, Ройзман активно се противопоставя на войната и критикува руските власти в социалните мрежи.

Съдът забрани на Ройзман да общува със свидетели без писменото разрешение на следователя, да изпраща и получава пощенски и телеграфни съобщения, както и да използва средства за комуникация, освен когато трябва да разговаря с адвоката си, прокурорите и съда. На Ройзман също така е забранено да търси медицинска помощ или да се обажда за ремонтни услуги.

По наказателния член за "дискредитиране" на армията Ройзман е глобен с 50 000 рубли през март и април 2022 г.

През май му беше наложена още една глоба от 85 000 рубли по друг член - "неуважение към властта" - за реплика в Twitter по адрес на руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров заяви, че "специалната военна операция" срещу Украйна има за цел да сложи край на "безразсъдния курс на пълно господство на САЩ". Ройзман написа в отговор: "И за това решихте да зазидате ***[унищожите] страната си?".

На 25 ноември миналата година Министерството на правосъдието добавя името на Евгений Ройзман в регистъра на чуждестранните агенти.

След ареста на Иля Яшин (също включен в регистъра на "чуждестранните агенти") Ройзман беше едва ли не единственият виден руски политик, който се изказа срещу руската инвазия в Украйна и въпреки това остана на свобода. Ройзман, както и Яшин, отказва да напусне Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

16.03 2023 в 20:37

Пак е ивадил късмет. А можеше да падне и от някой прозорец. Е, още не е късно, де... Зависи колко ще бутне на съда. Като бивше величие се предполага, че не е сетен бедняк, така че ще се разберат. Виж, за някой шлосер дето 8-годишната му дъщеричка е нарисувала как украински войник и орк се здрависват съдът ще е малко по-строг. ;)

12661

1

cepcem

16.03 2023 в 17:29

Ама естествено, че Антикорупционния фонд ще е забранен в русия - той ще събори основите на властта.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков