Бившият главен равин на Москва към евреите: Напуснете Русия, докато още можете

OFFNews 30 декември 2022 в 21:21 9070 2

Снимка БТА

Според Пинхас Голдшмид винаги когато политическата система в Русия е в опасност, изкупителна жертва стават евреите.

Бившият главен равин на Москва Пинхас Голдшмид, който напусна страната под натиска на руските власти да подкрепи войната им в Украйна по-рано тази година, призова евреите да напуснат Русия, докато все още могат, преди да бъдат направени изкупителни жертви за трудностите, причинени от войната в Украйна .

„Ако погледнете руската история, може да се види, че винаги, когато политическата система на страната е била в опасност, правителството се е опитвало да пренасочи гнева и недоволството на масите към еврейската общност. Това се случи както по царско време, така и при залеза на сталинисткия режим“, казва равинът в интервю за „Гардиън“.

Голдшмид казва още, че антисемитизмът нараства в Русия, тъй като страната се връща към „нов тип Съветски съюз“ и „желязната завеса постепенно се спуска“.

„Ето защо смятам, че най-добрият вариант за руските евреи е да напуснат“, заключва равинът.

Главата на московските евреи Пинхас Голдшмид напусна Русия малко след началото на пълномащабната война в Украйна. Първоначално беше съобщено, че той е направил това поради болестта на баща си, който живее в Израел. В началото на юни обаче снахата на равина Авитал Чижик-Голдшмид написа в Туитър, че главният равин на Москва е напуснал страната поради натиск от страна на руските власти, които са поискали той публично да подкрепи нахлуването в Украйна.

„Беше оказан натиск върху лидерите на общността да подкрепят войната и аз отказах да го направя. Подадох оставка, защото да продължа като главен равин на Москва би било проблем за общността заради репресивните мерки, предприети срещу дисидентите“, казва равинът в изгнание пред "Гардиън".

В началото на юли руските власти поискаха Еврейската агенция за Израел (Сохнут), която подпомага репатрирането, да спре дейността си в Русия. През втората половина на юли Министерството на правосъдието на Руската федерация заведе дело за ликвидация на представителството на Сохнут.

Израелска делегация посети Русия, а президентите на двете страни обсъдиха ситуацията по телефона. Тогава съдът отложи делото за два месеца. Първото заседание трябваше да се състои на 19 октомври, но беше отменено заради анонимен сигнал за бомбена заплаха в съда.

Израелският премиер Яир Лапид обеща, че израелските власти ще положат всички усилия, за да гарантират, че "Сохнут" ще продължи работата си в Русия.

Руските евреи емигрират с десетки хиляди през последните 100 години, първо в Европа и Америка, а по-късно в Израел. Според преброяването от 1926 г. в тогавашния Съветски съюз е имало 2 672 000 евреи, 59 процента от които са живеели в Украйна. Днес само около 165 000 евреи са останали в Руската федерация от общо 145 милиона население.

Голдшмид смята, че от началото на войната 25 до 30 процента от онези, които са живеели в Русия, са напуснали или са планирали да го направят, въпреки че сега има малко полети от Москва и цената на полета до Тел Авив се е учетворила до около 2 хиляди долара.

Като цяло се смята, че около 200 000 руснаци са избягали от Русия, а изселването се ускори заради мобилизацията.

„Има част от руското общество, наречена creacle , творческата класа на бизнес и културни лидери, интелектуалци и артисти и, мисля, че е смело може да се каже, че голям процент от тези хора са напуснали Русия, което е и ще бъде много пагубно за руското общество“, смята равинът в изгнание.

Любопитно, по думите му, е това, че Украйна има дълга история на антисемитизъм от погромите в края на 19 век до подпомагането на нацистките кланета по време на Втората световна война. Най-известният от тези случаи е убийството на 33 000 евреи в Бабий Яр в Киев през 1941 г.

Като се има предвид тази история, Голдшмид казва, че е забележително, че Володимир Зеленски, който не криеше своя еврейски произход, беше избран за президент на Украйна с повече от 70 на сто от гласовете.

Този факт направи безсмислено твърдението на Владимир Путин, че Украйна се управлява от неонацисти, казва равинът. „Покажете ми друга страна, която е в хватката на нацистите, където еврейската общност процъфтява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

06.01 2023 в 17:52

Дядя Пиздю се опитва ди си прави ташак с еврейската диаспора, но такива неща не се прощават!

22547

1

dolivo

31.12 2022 в 11:03

така е, анти-семитизма на руснака е дълбок. Още една причина да тормозят Украйна.

Били мулти-културна страна, ама на повърхността само. На война се вижда най-добре, бурятите за пушечно, мобилизационните пропорции по республиките са в пъти по-големи от тези в Русия.