Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер отива на съд заради връзките си с руското правителство

OFFNews 10 март 2022 в 16:05 2802 0

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер (1998-2005) ще бъде изправен пред съда заради близките си връзки с руското правителство и приятелството си с президента Владимир Путин, съобщиха германските съдебни власти.

Прокуратурата в Хановер е потвърдила пред АФП, че е предала на федералния прокурор в Карлсруе, където се намира германският конституционен съд, искане за разследване на жалба срещу няколко лица, в това число и Шрьодер. Жалбата срещу бившия германски канцлер е за предполагаеми "престъпления срещу човечеството" и КС ще трябва да реши дали да започне разследване.

Миналата седмица новият канцлер и негов колега социалдемократ Олаф Шолц призова Шрьодер да напусне постовете си в руските енергийни гиганти "Роснефт" и "Газпром" след нахлуването в Украйна, като заяви, че не е "правилно" да го поддържа.

77-годишният Шрьодер е председател на борда на директорите на руския петролен гигант "Роснефт", а през юни трябва да се присъедини и към надзорния съвет на "Газпром", който стои зад спорния "Северен поток 2". Газопроводът бе спрян от Шолц като реакция на Запада заради войната в Украйна.

Самият Шрьодер подписа първия "Северен поток" през последните седмици от мандата си и сега оглавява комитета на акционерите на газопровода.

Отказът му да прекъсне връзките си стана причина футболният клуб от Бундеслигата Борусия Дортмунд да му отнеме почетното членство.

Други бивши европейски лидери, сред които Франсоа Фийон и Матео Ренци, се отказаха от руските постове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови