Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер напусна ръководството на `Роснефт`

OFFNews 20 май 2022 в 14:53 3366 0

Герхард Шрьодер

Снимка ТАСС

Европарламентът се закани да наложи санкции върху бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер, ако запази поста си в "Роснефт".

Председателят на съвета на директорите на "Роснефт" и бивш канцлер на Германия Герхард Шрьодер, е напуснал поста си в руската компания. Изданието „Медуза“ цитира съобщение за това в уебсайта на "Роснефт", а РИА Новости потвърждава новината. Съвета на директорите е напуснал и Матиас Варниг, управляващ директор на Nord Stream AG, оператор на газопровода Nord Stream 2.

„Господата Герхард Шрьодер и Матиас Варниг обявиха невъзможността да продължат да изпълняват задълженията си в Съвета на директорите на компанията. Ние се отнасяме с разбиране към тяхното решение и им благодарим за неизменната подкрепа. В стандартите на компанията ще продължим да използваме внедрените от тях подходи на всестранен анализ, прецизно планиране и моделиране на реализираните проекти.“ – се казва в изявление на компанията.

Герхард Шрьодер оглавяваше директорския борд на Роснефт от 2007 г. След избухването на войната в Украйна той остана на поста си в руската компания, и получи яростни критики в Германия. Наскоро в интервю за „Ню Йорк Таймс“ бившият канцлер беше казал, че ще се оттегли от борда на директорите на Роснефт, ако Москва прекрати доставките на петрол и газ за Европа, което според него нямало да се случи.

Шрьодер беше начело на германското правителство от 1998 до 2005 г. След това работеше в проекти, свързани с Русия. Освен в съвета на директорите на Роснефт, той оглавява и комитета на акционерите на Nord Stream AG. През февруари 2022 г. Газпром го предложи за борда на директорите на компанията, но взето решение по този въпрос към момента няма.

След началото на войната в Украйна германският парламент лиши Герхард Шрьодер от някои от привилегиите, с които се ползваше като бивш канцлер. По-специално, той остана без кабинет в парламента и платени от държавния бюджет сътрудници. Европарламентът от своя страна заплаши да вкара Шрьодер в санкционните си списъци, ако запази поста си в „Ростнефт“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови