Бивша агентка на ЦРУ в Москва: Войната в Украйна даде шанс на западните служби за информатори в Кремъл

OFFNews 19 декември 2022 в 10:59 8953 1

ЦРУ

Снимка Getty Images

ЦРУ

“Руското нахлуване в Украйна създаде добри условия за спечелване на информатори в средите на Кремълските елити”, заяви пред полската телеграфна агенция ПАП авторката на шпионски романи и бивш офицер от Дирекцията по операциите на ЦРУ в Русия Алекс Финли. Допълнителните условия, както подчертава агентката, са санкциите срещу олигарсите, които създават “пукнатини в основите на системата”.

В сянката на украинската война се водят скрити противоборства на западните и руските разузнавателни служби. Така, както руската агресия ослаби военната позиция на Русия, Москва отбелязва загуби и във войната на разузнаванията. Доказателство за това беше скорошната серия от арести на шпиони на руското разузнаване под прикритие в Швеция, Норвегия, Нидерландия и САЩ.

“Такива провали са, разбира се, голяма загуба за всяка служба. Не само за това, че се губи една дългосрочна инвестиция, но и винаги търпи смущения в работата си цялата мрежа, действаща в дадена страна. Освен добиването на информаця тя може да играе и вспомагателна роля за предаване на документи, пари”, обяснява Финли, която е работила в Западна Африка, Европа и Русия.

Според оценката на Алекс Финли, руската агресия дава допълнителни шансове на западните разузнавания да използват руските слабости.

“Не е тайна, че от началото на войната ЦРУ декларира, че е отворено към сътрудничество. В такива ситуации винаги се търсят хора, които ще минат на другата страна - дали е някой високопоставен, дали някой го прави публично, или някой, на когото се казва: ОК, остани си там на място сега, помогни ни, а ние ще те измъкнем, когато е безопасно”, посочва Финли.

Бившата агентка подчертава, че най-добри условия за разузнаванията има, когато се появява голямо количество недоволни хора. А войната в Украйна даде на мнозина в Кремъл и в службите поводи за недоволство - дали заради морална съпротива, загуба на позиция или доходи, дали заради корупцията, която остави руската армия неподготвена за война.

“Абсолютно. Ако си разузнаване, ти ще искаш да се възползваш от това, защото не липсват бесни хора, дори да ги ръководят различни мотиви”, коментира експертката.

Според нея руската агресия е имала положително влияние и върху промяната на отношението на Запада към Русия, мотивирайки го за по-решителни действия и по-сериозно третиране на опасностите, идващи откъм Москва.

“През последните години виждахме в много случаи, в които руските операции бяха провеждани доста мърлячески, поради което можеше лесно да бъдат приписани на руснаците - както в опитите за отравяне на семейство Скрипал и Навални. Мисля, че се случи така, защото руснаците бяха свикнали, че се измъкват сухи и няма нужда да обръщат много внимание на заличаване на следите. Сега всичко е в нашите ръце, от нас зависи, дали ще потърсим накрая отговорност от Русия”, казва Финли.

Според бившия офицер на ЦРУ един от най-важните отговори на САЩ и Запада срещу руската агресия е налагането на индивидуални санкции срещу олигарсите и конфискуването на тяхно имущество.

„Преследването на техните активи е много добра идея поради начина, по който е структурирана Русия на Путин. Това са хората, които са най-близки до Путин и, ако някой може да повлияе или дестабилизира тази система, това са те. Тези хора поддържаха тази система, защото се облагодетелстваха от нея и благодарение на това можеха да прекарват свободното си време на яхти в Сардиния или Монако. Сега им отнемат тази фъзможност”, отбелязва Финли.

„Това не значи, че утре ще свалят Путин или че ще има дворцов преврат, но най-малкото дестабилизира тази система. Има пукнатини в нейните основи“, добавя бившата агентка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

19.12 2022 в 11:50

Всичко "сделано" в руССия е с такова качество! Имах късмет да бъда в мАЦква през лятото на 1989 г. и да видя как са захвърлили съвеЦкаия космически апарат за мнокоратно излитане Буран в един малък парк, та да го препикават кучетата... Едно е да откраднеш някаква западна технология, но съвсем друго е тя да проработи! Та и шпионите им са си същите убитаци...