Бивш руски министър осъден на 8 г. затвор и 130 млн. рубли глоба

Алексей Улюкаев изнудил Роснефт да му платят подкуп от 2 млн. долара, за да разреши придобиването на 50% от петролната компания Башнефт

OFFNews 15 декември 2017 в 13:15 2448 0

Бившият руски министър на икономиката Алексей Улюкаев бе признат за виновен за вземане на подкуп, предадоха руските и британските агенции. Той ще лежи 8 години в затвора при строг режим и ще трябва да плати 130 милиона рубли глоба, съобщи РИА Новости.

Улюкаев е първият съден министър в най-новата история на Русия, отбелязва Би Би Си. Той е най-високопоставеният държавен служител, арестуван в Русия след опита за преврат през 1991 година.

Той беше задържан през 2016 г. и обвинен в изнудване на държавната петролна компания "Роснефт". Улюкаев поискал 2 млн. долара, за да даде зелена светлина тя да придобие друга петролна компания. Обвинението отправи директорът на "Роснефт" Игор Сечин, който е един от най-близките съратници на президента Владимир Путин. Сечин бе призован да свидетелства, но не се яви.

Улюкаев отхвърля обвиненията и твърди, че е бил набеден.

Присъдата, прочетена днес от съдия, гласи, че Улюкаев се е възползвал от позицията си, за да изиска подкупа от директора на "Роснефт" в замяна на одобрение за сделката за придобиване на 50% от държавната "Башнефт". Заплашил, че при отказ ще препятства дейността на "Роснефт".

Подкупът е бил взет по време на форум в Гоа, Индия, твърди бившият служител на тайните служби Олег Феоктисов. Улюкаев настоява, че не знаел, че в чантата от Сечин има пари. Смятал, че вътре са сложени скъпо вино и подаръци, каквито Сечин често давал на бизнес партньори.

Преди съдебното преследване Улюкаев беше влиятелна личност сред руския елит, но не и част от най-близкия кръг на Путин, отбелязва Би Би Си. В същото време, близките връзки между Сечин и Путин водят началото си от съветската ера, когато и двамата са били офицери на КГБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!