Бивш лидер на 'Прауд бойс' е осъден на 3 г. затвор за нападението на Капитолия през 2021 г.

OFFNews 20 декември 2023 в 10:44 648 1

Капитолия

Снимка Getty images

Нападението срещу Капитолия.

Бивш лидер на крайнодясната екстремистка група "Прауд бойс" ("Горди момчета") беше осъден на повече от три години затвор за участието си в заговор за нападение срещу Капитолия преди близо три години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Чарлз Донъху е вторият член на групата, който се признава за виновен в заговор с други членове на групата за възпрепятстване на съвместното заседание на Конгреса на 6 януари 2021 г. за удостоверяване на изборната победа на президента Джо Байдън. Неговата присъда може да се окаже пример за други заговорници от "Прауд бойс", които са се съгласили да сътрудничат на федералните прокурори.

35-годишният Донъху от Кернерсвил, щата Северна Каролина, се извини на семейството си, на служителите на реда, които охраняваха Капитолия на 6 януари, и на "цяла Америка" за действията си в съдбовния ден.

"Знаех, че това, което правя, е незаконно още от момента, в който барикадите бяха свалени", призна той.

Окръжният съдия на САЩ Тимъти Кели му наложи присъда от три години и четири месеца затвор. Донъху може да получи право на освобождаване след месец или два, тъй като му се зачита времето, което вече е прекарал в предварителен арест през март 2021 г.

Прокуратурата препоръча присъда от 35 до 43 месеца затвор за Донъху. Стандартните указания за подобни присъди препоръчват затвор от 70 до 87 месеца, отбелязва АП.

Съдията подчерта, че осъденият изглежда прави всичко по силите си, за да поправи престъпленията си. Донъху е бил председател на местния клон на "Прауд бойс" в Северна Каролина и помощник на бившия им национален лидер Енрике Тарио, осъден на 22 г. затвор – най-дългата присъда досега по дело за бунт в Капитолия.

През май съдебно жури осъди Тарио и трима други бивши лидери на "Прауд бойс" по обвинения в заговор за спиране на мирното предаване на президентската власт от Доналд Тръмп на Байдън. Донъху се съгласи да сътрудничи на федералните власти, когато през април 2022 г. се призна за виновен по две обвинения: заговор за възпрепятстване на официално производство и нападение, съпротива или възпрепятстване на полицията. Но той не беше призован да свидетелства по време на процеса срещу Тарио и други членове на групата по-рано тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика