Битката за Бахмут навлезе в решителна фаза

OFFNews 08 февруари 2023 в 12:32 14322 11

война

Снимка Министерство на отбраната на Украйна

Командирът на сухопътните войски на ВСУ Александър Сирски нарича Бахмут непревземаема крепост.

След превземането на Соледар в Донецка област руските войски продължават да затягат обръча около съседния Бахмут. Сега тази местност е основната цел на руската армия. Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че ситуацията там (руските власти използват старото му име Артемовск) се развива добре за Москва.

Съдейки по докладите от мястото на военните действия, след превземането на Соледар, разположен само на 6 км северно от Бахмут, руските армейски части и наемниците от групата "Вагнер" наистина продължават бавно да се придвижват към украинските позиции, съобщава Би Би Си.

Шойгу твърди, че руските войски са превзели селата Благодатное и Подгорное. Това са северните покрайнини на Бахмут, които са в близост до пътищата, свързващи града със съседните Северск и Славянск.

Думите на Шойгу обаче вече бяха опровергани от украинското разузнаване.

"Трябва да се отбележи, че украинските войски са били изтеглени от Соледар още на 25 януари, както официално съобщи командването на ВСУ. Що се отнася до други селища, тяхното превземане от врага не е потвърдено към този момент. Украинските отбранителни сили продължават да се защитават във всички гореспоменати области", се казва в изявление на разузнаването.

Украинската армия използва логистичните маршрути, споменати от Шойгу, за да се снабдява с оръжия, боеприпаси и да сменя изтребителите. От северната страна на Бахмут руските войски се приближават към пътя към град Константиновка. По това направление, каза Шойгу, руската армия е превзела село Клещеевка на четири километра от магистралата.

В сутрешния брифинг на Генералния щаб на украинските въоръжени сили на 6 февруари се казва, че украинските войски са отблъснали руските атаки край село Зализнянское, което се намира зад магистралата за Северск, а не пред нея. По данни на Генералния щаб са били отблъснати и атаките срещу село Иванивское (с предишно име Червоное), което е зад Клешчеевка, непосредствено на пътя за Константиновка.

Тази информация показва, че руската армия вече е прекъснала два от трите логистични маршрута към Бахмут, или е близо до осъществяването.

Но вечерта на 7 февруари Генералният щаб на ВСУ съобщи, че Клещчеевка (както и Зализнянске, Красная гора, Бахмут, Ивановское, Николаевка, Ступочка, Курдюмовка, Ню Йорк и Веселое), наред с други, е била обстрелвана от руската армия по посока Бахмут. Това означава, че Клещчеевка все още е под украински контрол.

В началото на февруари украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр заяви, че Русия хвърля всичките си сили, за да обкръжи Бахмут.

Задържане или отстъпление?

За трудната ситуация в Бахмут съобщават и украинските военни в града. Командирът на украинска част Денис Ярославски обясни в понеделник пред телевизионния канал "Настояще време" (включен в списъка на "чуждестранните агенти"), че руснаците са окупирали повече от една трета от Бахмут и ситуацията там е трудна.

"Врагът е окупирал частично града - индустриалната зона и частния сектор покрай реката. Те успяват да пробият на малки участъци от фронта и да се доближат до нашите позиции. Сега градът е под постоянен, систематичен минометен обстрел", казва Ярославски.

Река Бахмутка разделя града на две части. Източната част се състои предимно от частни къщи, а в северния край е разположена промишлена зона. В продължение на месеци постоянно се съобщава за боеве в тези райони.

Частта на града, разположена западно от Бахмутка, е значително по-голяма и в нея се намира административният център на града. Например сградата на градския съвет е на около 600 м западно от реката.

Според Денис Ярославски руснаците са подложили на обстрел двата основни пътя, водещи от украинския тил към Бахмут, и се опитват окончателно да отрежат пътищата за снабдяване на града. Той потвърди, че сега не вагнеровци щурмуват Бахмут, а редовни части на руската армия.

"Те говорят на професионален военен език. Всички действия потвърждават, че това е редовната армия на Руската федерация. Да, тя е обучена - това не може да се подценява", признава Ярославски. 

Генерал-полковник Александър Сирски, командващ сухопътните войски на ВСУ, наскоро заяви, че районът отдавна е подготвен за отбрана, тук е създадена система от инженерни бариери, а теренът е благоприятен за отбранителни операции.

"Сложната система от инженерни бариери, заедно с естествения ландшафт, са превърнали този район в истинска непревземаема крепост, край стените на която са намерили смъртта си повече от хиляда врагове. Използваме всички възможности - както инженерни, така и природни, за да унищожим най-добрите вражески части. Битката продължава", казва генералът.

Да си купиш време

Въпреки това чуждестранни разузнавателни агенции и мозъчни тръстове смятат, че украинските въоръжени сили може да бъдат принудени да се оттеглят от Бахмут. На 3 февруари ръководителят на естонската разузнавателна агенция Марго Гросберг заяви, че украинските военни може да напуснат града, тъй като по-нататъшното му задържане би било неразумно разходване на ресурси.

"С удържането на Бахмут украинските сили спечелиха време за изграждане на нови отбранителни линии за защита на други райони и населени места като Краматорск и Славянск. Украинските сили може да се изтеглят от Бахмут през следващите седмици. Всичко зависи от степента на готовност на новите защитни линии. В един момент ще бъде неразумно да се изразходват ресурси за удържане на града", прогнозира Гросберг

По думите й преминаването на Бахмут под руски контрол няма да доведе до съществени промени на фронта, но ще бъде психологическа и морална победа за Русия, необходима на информационния фронт.

Ръководителят на Донецката областна администрация Павло Кириленко също не изключва възможността руснаците да превземат Бахмут, но се съмнява в осъществимостта на плановете им да окупират цялата Донецка област.

"Не изключваме никакви сценарии. Но ние действаме изключително вертикално. Целият военен персонал е на отбранителната линия. Предприемат се всички възможни мерки, за да се предотврати това", заяви Кириленко в интервю за радио "Свобода" (включено в руския регистър на медиите "чуждестранни агенти").

Той подчерта, че властите не възнамеряват да използват украинските военни като пушечно месо.

"Засега Бахмут се държи. Правим всичко възможно, за да унищожим врага, колкото е възможно повече, така че устремът му да бъде спрян", каза Кириленко.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец смята, че по-нататъшното развитие на ситуацията край Бахмут до голяма степен ще зависи от това дали ВСУ ще успее да удържи линията край пътя за Константиновка (път Т-0504).

"Ако врагът пресече пътя Т-0504 и започне да се сражава за Часов Яр и пробие до Берховското водохранилище..., тогава Бахмут определено ще трябва да бъде изоставен", смята експертът.

Президентът Володимир Зеленски определя ситуацията около Бахмут като трудна, но обещава да се "бори, докато може".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

11

6екеr4о

09.02 2023 в 14:13

Уважаеми г-н Матеев,
напълно съм съгласен с Вас! Дебелянов има едно разкошно стихотворение: "Мъртвият не ни е враг", нечовешки би било да се радваш на смъртта на млади хора, още повече в такава безсмислена касапница...
За съжаление педеРацията на практика няма военна история, мемоарите на Жуков "Сомени и размисли" са преиздавани общо 14 (повтарям: четиринадесет) пъти и всеки път по-"истинни", но с оглед на текущата конюктюра на гъзолизието около Вожда, който и да е той.
И аз не съм специалист, но начинът, по който се водят военните действия е същият, по който блядовете са воювали през ВСВ. Не помня кой точно съвеЦки генерал на въпроса как е била победена Хитлериска Германия е отговорил кратичко: Е, как, ми заринахме ги с трупове...
Тая тактика рашняците са я видели през Руско-японската война през 1905 г. и добре са я усвоили. Те и сега заливат ВСУ с трупове, гадост чрезмерна...

210

10

Merc

08.02 2023 в 19:00

Зеленский встречается с королем Карлом III. Великобритания передает Украине STORM SHADOW ( дальность до 1000 км).

2099

9

Mateevk

08.02 2023 в 17:08

Без да съм експерт само едно ми прави впечатление за темпа на настъпление на руснаците. В началото на юли превзаха най-накрая Северодонецк и Лисичанск и Путин даже щедро им даде малко време да си починат. Днес, 7 месеца по-късно, фронтовата линия е все още само на няколко километра от Лисичанск. Та така ако продължават руснаците, не знам колко време ще им трябва, за да постигнат менящите се непрекъсанато цели на тази война, наричана операция. Лошото е, че продължава да мре много народ - и от двете страни. Никога не ги деля и не се радвам на загубите на хора, независимо от коя страна са.

-1650

8

ob1

08.02 2023 в 16:33

*****, тоя Артьомовск го има само на оркските карти, щото са на сто години. Градчето е Бахмут и ви е трън отзад вече 7 месеца, нещастни некадърници :)

А за Чорнобаевка на твое място щеше да ме е срам да споменавам. Май 22 или 23 бяха преди да ви изритат оттатък Днепър.

936

6

escrin

08.02 2023 в 15:50

Ква чужбина, Веждата сигурно е някъде в Орландовци или в Обеля 2, и нито работи, нито учи. Троли тука завалията, сигурно е хвърлил око на някоя PS4 конзола втора ръка в Продавалник-а.

-1650

5

ob1

08.02 2023 в 15:39

Веждичка, тоя Бахмут сте го обсадили от май 2022 и всяка седмица ти, винкела и лейката (и от време на време някое друго приходящо ***) ни осведомявате как падането му е въпрос на ден-два.
Б@хти нещастниците, 7 месеца не могат да превземат едно градче!
Кво стана с орк-естрантите на пригожин? Май нещо е поизчерпил мръвката в мелачката, та не се хвали напоследък...

2073

4

Johnny B Goode

08.02 2023 в 14:32

Веждичката, стига се кри на топло в чужбина. Дългът те зове, бягай да помагаш на родината, страхливо ***.
Смешник.

345

3

Джендо Джедев

08.02 2023 в 14:08

Веждичка,

То и за Москва са се чували такива неща в медиите преди 80 и кусур години, ама... нали... ;)
 
X

Да помогнем на украинските деца!