Биометрични данни на милиони изтекли в интернет

OFFNews 14 август 2019 в 16:50 4970 2

Биометрични данни на милиони хора са изтекли в интернет. В мрежата са открити пръстови отпечатъци, данни за лицево разпознаване, потребителски имена, протоколи за достъп до различни нива на сигурност, лични данни и други, съобщи "Дойче веле". 

Пробивът е открит от израелските експерти по сигурността Ноам Ротем и Ран Локар, които работят за службата vpnMentor. Те са получили достъп до над 27,8 млн. записа и 23 гигабайта данни. За теча в системата за сигурност сигнализираха първо британският „Гардиън” и израелският портал „Calacalist”.

Данните са от системата „Биостар 2” на корейската фирма за сигурност „Suprema”, която се смята за водеща в Европа на пазара за биометрични системи за достъп. Компанията „Биостар 2” работи с пръстови отпечатъци и лицево сканиране в онлайн платформа за интелигенти ключалки, с които фирми могат сами да организират контрола за достъп до офисите си. Според "Гардиън" системата се използва и от британската полиция, много банки и фирми за охрана. 

Израелските експерти установили, че биометричните данни в системата най-често са съхранявани без криптиране. Така вместо да се криптират, за да не могат да бъдат възпроизведени, са запазени действителните пръстови отпечатъци, които по този начин могат да бъдат копирани и манипулирани. 

Търговският директор на „Suprema” Анди Ан заяви, че компанията е направила задълбочена оценка на предоставената от „vpnMentor” информация. От компанията са категорични, че пробивът на сигурността е преодолян и ако има заплаха за клиентите, те ще бъдат уведомени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

14.08 2019 в 21:39

И това не могат. Нито отпечатъците, нито картинките на зениците и ретините се променят, освен от много тежки болести. А лицевото разпознаване го прави техническо зрение, което вижда съвсем не това, което ти. То сравнява фигури между примерно 7 точки на лицето, които са свързани с размерите и формата на лицевият череп, и са неизменни след края на пубертета. Освен ако тая глава не е прегазена с валяка.
Хакерите, разбира се, са за избиване. Но още пО за избиване са мазните педалчета, които от 15 години завират човечеството в интернета. Понеже и отлично знаят, защо го правят. И идиотизмът на стадото, което само радостно тича към общият си гроб.

6000

1

Танзопен

14.08 2019 в 17:19

Номера на лични данни и документи се сменят. А биометрия и снимки - платични операции ли ще правят хората!