Билет за възстановяване: Австралия субсидира полети в подкрепа на туризма

OFFNews 10 март 2021 в 17:16 1858 0

Снимка pixabay

Австралийското правителство обмисля да субсидира 800 хиляди вътрешни полета, като по този начин ще подпомогне двете си основни авиокомпании, както и да предложи по-изгодни условия по заемите на малките туристически оператори. Мярката е част от плана за възстановяване на туристическия сектор, който е за 921 млн. долара, а решението за нея ще обяви премиерът на страната Скот Морисън в четвъртък, предаде Ройтерс. 

Туризмът е ключов отрасъл в Австралия, като около 5% от населението работи в него. Секторът пострада със затварянето на границите през март, миналата година, заради пандемията от коронавирус. Десетки хиляди останаха без работа, но бяха включени в държавна схема за подпомагане на безработните. 

Пакетът изтича в края на този месец. Това е и причината премиерът Морисън да обмисля въвеждането на нов спасителен план за туризма. 

Австралия ще субсидира 800 хил. вътрешни полета за периода 1 април - 31 юли, като ще плати 50% от цената до 13 дестинации. От своя страна авиокомпаниите обещават по-чести полети. 

"Това е нашият билет за възстановяване - 800 хил. полета на половин цена ще върнат австралийците отново към пътуването", изтъкна Морисън.

Правителството обмисля и финансова подкрепа за самолетните компании Qantas и Virgin Airways за периода 1 април- 31 октомври, когато се очаква да бъдат възстановени и международните полети.

Морисън не разкри мащаба на средствата, които ще бъдат необходими за връщането на работа на близо 8 600 души, поддръжката на самолети и международните пътнически услуги на нивата отпреди пандемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови