Билет за победата: Украинските железници пуснаха в продажба билети до Донецк, Луганск и Крим

OFFNews 14 ноември 2022 в 10:50 2647 1

Пътуванията ще бъдат осъществени със състави на т. н. влак на победата.

Снимка УНИАН

Пътуванията ще бъдат осъществени със състави на т. н. влак на победата.

Държавната железопътна компания на Украйна „Укрзализнице“ пусна в официална продажба билети за първите три влака от Киев до четири града в окупирани от Русия територии – Мариупол, Донецк, Луганск и Симферопол, както и до освободения Херсон, съобщи агенция УНИАН.

„Билетите може да бъдат купени и запазени като символ на увереността във Въоръжените сили на Украйна и да бъдат използвани веднага след деокупацията на тези градове“, съобщиха от „Укрзализнице“.

В канала си в Телеграм, пресслужбата на железопътната компания обяви, че съвместно с платформата за набиране на средства и помощи UNITED24, започва благоворителния проект „Билети за победата“. В момента, в който градовете бъдат освободени, а железопътният трафик до тях – възстановен, компанията ще изпрати съобщение на всеки собственик на такъв билет с дата и запазено място в една от трите влакови композиции, които ще заминат първи до възстановените маршрути.

От компанията обещават, че в най-скоро време ще може да се използват билетите по линията Киев-Херсон. Пътуванията ще бъдат осъществени с вагони на легендарния вече „Влак към победата“, чиито изрисувани вагони са посветени на подвизите на хората във временно окупираните територии. Билет може да се купи и от чужбина онлайн. Билетите са с цени 1000, 2000 или 5000 гривни (50, 100 и 250 лева) съответно за обикновен билет, за купе или за лукс-.

Всички билети са благотворителни и средствата от тяхната продажба ще бъдат преведени чрез платформата UNITED24 за купуването на last-mile транспорт - автомобили, които ще помогнат да се осъществи връзка между градовете и селищата в освободените територии с най-близките железопътни възли.

По информация от Генералния щаб на Украйна към 10 ноември ВСУ са освободили територия на Херсонска област с площ почти 1.4 хиляди квадратни километра. На 11 ноември украинската армия влезе в Херсон. На 12 ноември в Херсон беше възстановена работата на областната, районната и градската областни администрации, както и на полицията и СБУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!