Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бил Гейтс заяви, че криптовалутите и NFT са измама

Борис Благоев 16 юни 2022 в 15:14 3548 0

Бил Гейтс

Снимка Архив

Бил Гейтс

Kриптовалутите и NFT - новите тенденции при цифровите активи - са "100% основани на теорията за по-големия глупак", заяви съоснователят на Microsoft във вторник на конференцията TechCrunch, коментирайки идеята, че инвеститорите могат да печелят пари от безполезни или надценени активи, стига хората да са готови да ги предлагат на по-високи цени.

Гейтс допълни, че не се заема нито с дългосрочна, нито с краткосрочна криптотърговия и се подигра с Bored Apes NFTs, представляващи поредица виртуални илюстрации със “скучаещи маймуни", като се пошегува, че "скъпите цифрови изображения на маймуни" ще "подобрят света неимоверно".

Вместо това Гейтс заяви, че предпочита старомодното инвестиране.

"Свикнал съм с активи като ферма, в която има продукция, или като компания, в която се произвеждат продукти", каза той.

Коментарите си по темата Бил Гейтс изрази в момент на слабост на криптовалутите, чиято стойност постепенно пада. През ноември 2021 г. биткойнът достигна рекордно висока пазарна стойност от 69 000 долара. Оттогава най-ценната криптовалута в света загуби две трети от цената си, като във вторник падна под 23 000 долара. 

Криптоборсата Coinbase обяви, че съкращава 18% от служителите си, тъй като пазарът на цифрови валути продължава да се срива.

Гейтс и преди се е съмнявал в криптовалутите. В интервю за Bloomberg през 2021 г. той заяви, че едно е Елон Мъск и Tesla да инвестират в биткойн, но това не означава, че обикновените инвеститори трябва да следват този пример.

"Смятам, че в тези мании се впускат хора, които може би не разполагат с толкова много пари, които да отделят", каза Гейтс. "Затова не съм оптимист за биткойн."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!