''Бих простил на касапите от Буча, но Кирил не е патриарх''

Калоян Константинов - Украйна 09 юли 2022 в 09:00 5233 6

а

Снимка КлинКлин

Отец Андрий в Буча

Името Буча доби световна известност. Може би дори сравнима с тази на Аушвиц. Някой ден вероятно и там ще идват тълпи весели туристи, които знаят, че трябва да им е тъжно и сериозно, но някак си просто няма да го усещат така.

Руските танкове и разрушени сгради вече са последен писък на модата, на чийто фон артисти, инфлуенсъри и обикновени хора се снимат. Интересно дали някои не биха се снимали и с труповете по улиците.

Или морализаторството трябва да бъде оставено на заден план, защото това е естествен механизъм на човешката психика да се справи с ужаса на войната и съществуването изобщо.

В своята бяла, спретната черква ни очаква отец Андрий. През последните месеци се е превърнал в макабрен екскурзовод: на Володимир Зеленски, на Борис Джонсън, на Урсула фон дер Лайен…

Църквата „Св. Андрий“ в Буча. Снимка: КлинКлин

Да се докоснеш до всеки един убит

"Зад църквата имаше два рова със 116 тела, сред тях 30 жени и 3 деца. Тези хора бяха погребани тук, защото всички коли, отиващи към гробищата, бяха унищожавани. Повечето убити са били на грешното място в грешното време. Разстреляни са просто така. Много от тях с вързани ръце. В Буча нямаше активни военни действия и няма как да бъде обяснено убийството на 400 цивилни", разказва отец Андрий.

В светата обител в момента опяват мъртвите, а помещението е напълно изпразнено с изключение на галерия от снимки на убитите. Отецът ни показва още изображения и видеа от телефона си. На една от тях се виждат останките на изгорено тяло – само череп и гръбнак. Останалите снимки са дори по-противни. Но той настоява да гледаме.

"Случаите на изнасилвания, грабежи и побои са безброй. А когато се завърнаха в Русия, много от извършителите получиха награди", спокойно обяснява и добавя: "Тези руски войници имаха много омраза в себе си, защото не можеха да стигнат до Киев".

Това простичко обяснение е достатъчно за отеца. Нима всяко насилие не изхожда първо от омраза към себе си, а след това и омраза към ближния си? Отец Андрий пресича моралните разсъждения саркастично: "Нямах време да беседвам на философски теми с окупаторите".

Кръст в памет на загиналите в Буча. Намира се върху мястото, където е бил масовият гроб със 116 души. В момента те са препогребани самостоятелно. На мястото също така се складират плочки за ремонт на града. Снимка: КлинКлин

Патриарх Кирил и подкрепата за войната

Руската агресия води до разцепление в местната църква, като част от свещениците остават под религиозната власт на Московския патриархат, а друга се отделя в Украинската църква. Подкрепата за войната от страна на руския патриарх Кирил, който е с претенции за водач на православния свят, обаче шокира всички:

"Изненада за нас е, че той се нарича патриарх и дори християнин. Само чуйте какво казва той: че Киев е негова канонична територия. Свещениците се обръщат към миряните си, не говорят за земите им. Говорят за тях като за свои деца. Не като за собственост. Руските войски и патриарха не им пука за хората, а за територията – те имат имперски амбиции. Когато не покоряват дадени градове – те просто ги унищожават, както в Мариупол. Куршумите не правиха разлика между храмовете на едната и другата църква. На бомбите също не им пука. Знам за убити свещеници, които подкрепяха Русия", коментира отец Андрий.

Запитан дали би простил на войниците, извършили зверствата в Буча, ако някой ден се върнат и го помолят за това – отговаря мигновено: "Да, разбира се. Разкайващите се хора молят за прошка. В гроба зад църквата имаше място за 4 руски войници и това показва, че се отнасяме към тях по християнски. Ние не сме животни и знаем, че трябва да ги погребем. Искаме да сме различни от тях, да сме по-добри."

С това разговорът ни приключва и отецът ни оставя. В храма влизат две млади момчета и момиче с расти. Снимат и се шегуват помежду си.

Отец Андрий в Буча. Снимка: КлинКлин

Препечатваме репортажа на Калоян Константинов от Украйна от сайта КлинКлин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

09.07 2022 в 12:13

Щом троловете реват на умряло, значи статията е добра!

-240

5

редовно четящ

09.07 2022 в 12:12

Ма ни са тръшкай бе, ордерчо! Няма да ви разблокират скоро денгите! А пък и едно л@йно няма нужда от денги, а само от тоалетна хартия и по-широчъл отходен канал!

2550

4

alfakentavur

09.07 2022 в 12:07

Рашистките тролчета получили заповед и се надпреварват да оправдават военните престъпления на Путлер.
Но когато дойде неговия Нюрнбергски процес нищо няма да го спаси.
Ето идея - Международния съд да го преместят от Хага в Нюрнберг, когато е процесът срещу СССР2, Путлер и съратниците и есесовците му.

 
X

Да помогнем на украинските деца!