Бичуваха публично мъж в Иран, защото пил алкохол, когато бил на 14 г.

OFFNews 12 юли 2018 в 13:30 6162 0

Мъж беше бичуван публично в Иран, осъден за пиене на алкохол преди 10 години, когато е бил на 14 или 15 години. 

Мъжът е бил осъден на 80 удара с камшик, като наказанието е изпълнено на площад в източния град Кашмар, съобщи "Амнести Интернешънъл", цитирана от Би Би Си. 

Мъжът е арестуван през март 2006 година и е осъден година по-късно. Не е ясно защо наказанието му се изпълнява сега - повече от 10 години по-късно. 

Местна медия публикува и снимка от бичуването. Осъденият е завързан за дърво, а наказанието се изпълнява от маскиран мъж в униформа. Бичуването е наблюдавано от малка група хора. 

"Ситуацията в този случай е шокираща и е още един ужасяващ пример за изкривените приоритети на иранските власти", коментира директорът на "Амнести" за Близкия изток и Северна Африка Филип Лутер. 

Местни медии цитират прокуратурата, според която наказаният мъж е пил алкохол по време на сватба, където пререкания прераснали в бой, при който починало 17-годишно момче. Наказаният с бичуване мъж обаче не е имал никакво участие в случилото се и не е третиран като заподозрян. 

Според иранските закони пиене на алкохол се наказва именно с 80 удара с камшик. Още над 100 престъпления се наказват с бичуване, сред които кражба, нападение, вандализъм, измама, клевета. С бичуване се наказват още изневяра, интимни отношения между неженени мъж и жена, както и хомосексуални отношения. 

През 2014 г. шестима иранци бяха осъдени на затвор и бичуване, след като бяха заснети да танцуват във видеото към песента на Фарел Уилямс "Happy".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови