Бягство от Херсон. Британските служби допускат, че руснаците ще се оттеглят отвъд Днепър

OFFNews 20 октомври 2022 в 10:14 9733 1

Евакуация от Херсон

Снимка Херсон Нюз

Окупационните власти предвиждат евакуацията на 50-60 хиляди души от Херсон.

Руските власти вероятно са взели решение да изоставят окупираните територии на западния бряг на река Днепър в Южна Украйна, а бягството на руснаците от Херсон ще бъде сериозно предизвикателство, той като всички постоянни мостове в района са повредени, смята в доклада си от четвъртък Министерството на отбраната на Великобритания.

Британските служби се спират на видео обръщението на оперативния командващ на руските сили в Украйна генерал Сергей Суровкин, който акцентира пред руските медии върху негативни новини за „специалната военна операция“ и за това, че положението е достатъчно тежко, което в Лондон оценяват като силно нетипично. То, вероятно, показва, че руските власти сериозно разглеждат изтеглянето на своите сили от териториите, разположение на Запад от Днепър. В съобщението Суровкин говори и за плановете на властите да евакуират напълно населението на Херсон, както се уточнява, за гарантиране на неговата безопасност.

По данни на британското разузнаване ключова задача на всяка руска операция по изтегляне на войските ще бъде извеждането на армията и техниката в добро състояние през реката с ширина до 1000 метра.

„Тъй като всички постоянни мостове са сериозно повредени, Русия по-скоро ще се опитва в значителна степен да разчита на временния от шлепове, който построи недалеч от Херсон през последните дни и на военните понтонни фериботни връзки, които продължават да работят на няколко места“, - отбелязват във военното ведомство на Великобритания.

В предишен рапорт британското разузнаване съобщаваше, че новият командващ на руските войски в Украйна генерал Сергей Суровкин едва ли ще достигне поставените цели, доколкото ще получи малко ресурси.

Украинските власти гледат на евакуацията на цивилното население на Херсон като депортация и опит за промяна на етническия състав на окупираната територия.

Руснаците заставят всички жители да се евакуират, като, според разпространените от ТАСС правила всеки човек има право да вземе със себе си не повече от 50 килограма багаж. Прехвърлянето отвъд реката на цивилните ще става от 7 сутринта до 8 вечерта. Според колаборанта на Москва, губернатора Владимир Салдо, вече около 7 хиляди души организирано са напуснали десния бряг на Днепър с помощта на няколко катера. Всеки от тях може да вземе на борда си между 80 и 400 души. Салдо заяви, че гражданите могат да вземат със себе си и животни, но не уточнява дали влизат в лимита от 50 килограма багаж. Окупационните власти предвиждат евакуацията на 50-60 хиляди жители.

На фона на съобщенията на британските служби и на самия Салдо, в четвъртък сутринта заместник-губернаторът Кирил Стремоусов обяви през ТАСС, че „всичко в Херсон е под контрол“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

20.10 2022 в 14:17

Имаше съобщения, че руснаците са изградили 2 понтонни моста в р. Днепър, а ВСУ не бързали да ги унищожат, сякаш подканят окупаторите да се разкарат по-бърже...