Бягай, скрий се, обади се - съвети за безопасност при терористични атаки (видео)

OFFNews 10 юли 2017 в 14:12 3443 2

Снимка Youtube

В разгара на туристическия сезон британските полиция, министерство на външните работи (Форин офис) и туристическата индустрия съветват туристите да бъдат нащрек за терористични атаки в четириминутно видео. То инструктира летовниците да бягат, да се скрият и да се обадят за помощ в случай на атака (“run, hide, tell”) и дава още ценни съвети:

Ако има безопасен път за бягство - тичайте. Настоявайте и другите да дойдат с вас. Не позволявайте чуждата нерешителност да ви забави. Не взимайте багаж със себе си. Ако няма къде да избягате - скрийте се. Ако можете, информирайте се за близките изходи. Избягвайте места без изход. Ако имате възможност, се барикадирайте. Стойте далеч от вратите и прозорците. Бъдете тихи и изключете звука на телефона си. Когато сте в безопасност, се обадете в полицията, обяснете къде сте и ако можете, дайте информация за нападателите - как изглеждат, колко са, къде са се насочили и т.н. Изпълнявайте стриктно указанията на полицията.

За пръв път видеото беше публикувано от полицията в Обединеното кралство през декември 2015 г. след атентатите в Париж, в които загинаха 130 души.

„Насърчавам хората да гледат този филм, преди да заминат на почивка. Макар да няма конкретна информация, че британските туристи ще бъдат цел на атентаторите, тя определя някои прости стъпки, които всички ние можем да предприемем, за да сведем до минимум въздействието на атаката“, заяви министърът по националната сигурност и противодействие на тероризма Лорд Ахмад.

„Искаме хората да приемат видеото по начина, по който приемат инструкциите за безопасност на авиолиниите. Те не очакват нещо лошо да се случи, но това е разумна предпазна мярка, за да се покаже какво да правят“, казва Скот Уилсън, национален координатор на инициативата на правителството за защита и подготовка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12608

2

gadeff

11.07 2017 в 11:22

Звучи ми като стратегията на котаракът Грибо - "Бягай, бий се или се насери. Може и трите едновременно".
Значи, ако правилно съм разбрал, ако някой 17 годишен пикльо изкара нож, всички почват да бягат, да се крият и да звънят на полицията, докато ги боцка. Вместо да му шибнат едно кошче за боклук в главата, примерно.