Quantcast

Безредици в Париж на протест за трудовата реформа

OFFNews Последна промяна на 15 април 2016 в 18:56 3319 5

Снимка Reuters

Хиляди излязоха на протест във Франция заради трудовата реформа.

Протестното движение "Будни цяла нощ" протестира срещу промените в трудовото законодателство, които дават повече права на работодателите. Протестното движение започнаха преди 2 седмици и набират все по-голяма популярност. 

Стигна се до ожесточени сблъсъци, като най-сериозни бяха те в Париж. Бяха подпалени автомобили и изпочупени витрини и автобусни спирки. 

Демонстрантите започнаха да обстрелват полицаите с камъни, столове и бутилки. Силите на реда отговориха със сълзотворен газ. При сблъсъците има ранени демонстранти, а над 20 души са арестувани.

Гневът на протестиращите се увеличи след телевизионно изказване на президента Франсоа Оланд, който обяви, че нещата в държавата вървят все по-добре и по-добре.

"Имаме растеж, дефицитът намалява, по ниски данъци, повече конкурентност - по-добра възможност за производство и по-голяма покупателна способност за работниците. Това е, което аз правя през последните четири години и ще продължа да правя", обяви той.

Планираната трудова реформа формално запазва 35-часовата работна седмица, но разрешава на фирмите да прибягват до алтернативни варианти като например 12-часов работен ден. Допуска се и 60-часова работна седмица при "извънредни обстоятелства".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2016 в 20:29

Капитализмът е ОБРЕЧЕН. Това е ПРОГНИЛ ОБЩЕСТВЕН СТРОЙ, основан върху ЕКСПЛОАТАЦИЯТА на човек о човека, алчноста, индивидуализма и егоизма. Прогресивното човечество ще изтрие от тази планета експлоататорските класи и ще построи нов по-справедлив строй, при който народите няма да страдат под оковите на КАПИТАЛА. Социализмът ще победи, първо в Азия, после в Латинска Америка, и накрая и в Европа. С ВАС СМЕ, ДРУГАРИ!

15.04 2016 в 22:29

Професоре, това не е колело, а махало. Не се върти а само сменя посоката.
Леви, десни,леви, десни...
Десните натрупват а левите изпразват и смяната е винаги болезнена и лесно манипулеруема от прогресивните здрави сили и семи професори - демагози

15.04 2016 в 20:32

Народите на Европа се събуждат. Колелото на Историята се върти. Прогнилият капитализъм си отива. С ВАС СМЕ, ДРУГАРИ!

15.04 2016 в 19:14

Властите могат да бъдат спокойни, не се очакват ексцесии на новопристигнали или по-отдавнашни джихадита.
Тех трудовите въпроси не ги касаят по очевидни причини...

15.04 2016 в 19:12

ЕТо това е народ, а не мърша...