Безопасни ли са баровете по време на пандемия? Ето какво показа изследване в Шотландия

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2021 в 10:28 1495 0

Снимка Pixabay

Възможно ли e баровете да работят безопасно по време на пандемия? Опитът на Шотландия от миналото лято показва, че отговорът е "не".

Това са заключенията от изследване, публикувано в понеделник в Journal of Studies on Alcohol and Drugs, цитирано от Си Ен Ен.

Въпреки препоръките на властите и усилията от страна на заведенията да въведат мерки за безопасност, клиентите и персоналът не са се придържали дори към правилата за превенция на разпространението на вируса - особено след употреба на алкохол.

След първия локдаун във Великобритания баровете в Шотландия отвориха през юли 2020 с условието да спазват метър дистанция между клиентите, всички да са на седящи места, а персоналът да носи маски за лице.

Професор Ниам Фицджералд от университета Стърлинг, Шотландия, е посетил с колегите си 29 бара, за да наблюдава прилагането на мерките за безопасност.

Екипът посочва, че персоналът не носи непрекъснато лични предпазни средства, някои от хората поставят маските си под брадичката при разговор с клиенти. Повечето барове са реорганизирали разположението на масите, за да се спази нужната дистанция, но в други е допускано струпване на хора - особено при входа, пред тоалетните, във фоайетата.

Според екипа на проф. Фицджералд основният риск идва от употребата на алкохол - тогава мерките се спазват много по-малко. Заключението е, че въпреки технически взетите мерки, нито клиентите, нито персоналът са подготвени да спазват социална дистанция, когато излизат да разпуснат вечер в бар - защото естеството на мястото предполага тъкмо обратното.Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови