Quantcast

Без тарифи и квоти за движението на стоки между ЕС и Великобритания

Публикуваха пълния текст на споразумението за търговия и сътрудничество между ЕК и Острова

OFFNews Последна промяна на 26 декември 2020 в 16:04 2060 0

"Проектоспоразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство" означава, че от 23 часа по Гринуич на 31 декември, когато Великобритания най-сетне ще напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС, няма да има тарифи или квоти за движението на стоки между двете страни."

Това гласи част от споразумението за търговията и сътрудничеството между ЕК и Великобритания, чийто пълен текст от 1246 страници беше публикува днес предадоха Ройтерс и ТАСС.

Документът е публикуван на официалния сайт на ЕК и на британския правителствен сайт.

Текстът беше готов за публикуване още вчера, но решихме да го предоставим след Коледа, за да не усложняваме празника на нашата експертна, медийна и политическа общност, каза източник от ЕК.

Освен търговския документ, тестът включва споразуменията за ядрената енергия, за обмена на класифицирана информация, за ядрената енергия за граждански цели и редица общи декларации, отбелязва Ройтерс.

Сделката изрично признава, че търговията и инвестициите изискват обстоятелства, осигуряващи равни условия за открита и честна конкуренция. По отношение на финансовите услуги - двигател на британската икономика - двете страни се ангажират да създадат благоприятни условия за развитие на търговията и инвестициите помежду им.

Текстът включва множество подробни анекси, включително за регулациите за произход, риболова, търговията с вино, лекарствата, химическите вещества и сътрудничеството при данните, свързани със сигурността.
Ръководителят на преговорния екип за Брекзит от европейска страна Мишел Барние припомни в Туитър, че огласената в четвъртък сделка за свободна търговия е резултат от продължила месеци наред интензивна работа, посочва Франс прес.

След започналата в петък среща на Комитета на постоянните представители на 27-те страни от ЕС (КОРЕПЕР) за понеделник е планирана нова среща, на която ще започне подписването на проектоспоразумението от страните членки. Те ще трябва да вземат решение също за временното му прилагане, тъй като Европейският парламент няма да може да го ратифицира преди началото на 2021 г.

От британската страна депутатите са приканени да прекъснат почивката си, за да обсъдят от сряда нататък текста на споразумението. Очаква се то да бъде одобрено от британския парламент, тъй като дори лейбъристката опозиция смята да го подкрепи.

Договорената в последната минута търговска сделка ще даде възможност на Великобритания да има "специални отношения" с ЕС, каза водещият министър Майкъл Гоув, използвайки израз, който обикновено описва близките отношения на Обединеното кралство със САЩ.

След четири години и половина несигурност и разногласия след референдума от 2016 г. това споразумение предлага на компаниите сигурност и възможност да се готвят за растеж и инвестиции, и поражда надежди, че политиката еволюира към по-добра среда, отбеляза пред в. "Таймс" Гоув.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !