Без опозиция в беларуския парламент

Вероника Шербанова 24 септември 2012 в 11:57 1826 1

Нито един опозиционер не влезе в парламента след края на изборите. Снимка: БГНЕС
Нито един опозиционер не влезе в парламента след края на изборите. Снимка: БГНЕС

Нито един беларуски опозиционер не влиза в парламента. Това показват резултатите от парламентарните избори, които се проведоха вчера, съобщи lenta.ru.

Избрани са 109 от 110 депутати в парламента. Почти всички те подкрепят президента Александър Лукашенко.
Сред избраните има трима комунисти и един член на Аграрната партия, които по време на предизборната кампания са демонстрирали лоялност към властта.

Опозиционерите, от своя страна, обвиниха властите, че са посочили неверни данни за избирателната активност. Според официалните данни те са 74,2%. Изборите бяха обявени за успешно проведени още в 14.00 часа местно време, след като до този момент участие са взели над 50% от гласоподавателите.

26% от гласувалите пък са направили това предсрочно, съобщи Централната избирателна комисия.

„Във всички големи учебни заведения и предприятия е получена информация, че хората са принудени със заплахи да участват в избирателния процес. Предварително са гласували студентите от чужди градове, обитателите на общежития, военните, работници в държавни предприятия и осъдените на лишаване от свобода“, написаха те на сайта "Хартия'97".

"Парламентарните избори в Беларус не бяха свободни и честни", съобщиха от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която наблюдава изборите. 

Вотът беше бойкотиран от основните опозиционни партии и никоя от тях не влезе в парламента. Изборите укрепиха 18-годишното управление на Лукашенко, заяви специалният координатор Матео Мекачи, цитиран от РИА Новости.

„Политическите лидери, които можеха да изиграят важна роля на тези избори, все още са в затвора или им е отказано правото да гласуват“, допълни той.

По думите на Мекачи преброяването на бюлетините също не е протекло според правилата.  

От Избирателната комисия предварително заявиха, че няма да приемат становището на наблюдателите от ОССЕ.

„Наблюдателите приемат ролята си като средство за създаване на конфликтни ситуации, за да имат възможност по-късно да не признаят легитимността на резултатите от изборите”, заяви директорът на Централната избирателна комисия Лидия Ермошина.

Двете главни опозиционни партии - Обединената гражданска партия и Беларуският народен фронт, призоваха за бойкот на изборите, като заявиха, че те в никакъв случай не са прозрачни и демократични. Те имали за цел само да затвърдят властта на Лукашенко, който през 2010 г. беше преизбран за четвърти мандат.

След президентските избори хиляди противници на Лукашенко протестираха по улиците на Минск против изборните измами. Много от демонстрантите бяха арестувани. Единадесет от тях все още излежават присъди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!