Без изстрели с Moët et Chandon за новата 2023 година в Русия, стопени са запасите от Johnnie Walker

Красимир Крумов 09 ноември 2022 в 09:15 4740 4

Снимка livejournal / drugoi

Търговците на алкохол в Русия предупреждават, че запасите от някои от най-популярните марки алкохол, считани за символ на разкоша и благосъстоянието, се изчерпват преди новата 2023 година на фона на санкциите срещу страната заради нахлуването в Украйна. За това, че на Нова година вероятно няма да може да се „гърми“ с популярни марки шампанско, като Moët & Chandon, Piper-Heidsieck или Louis Roederer, предупреди телевизионният канал РБК.

Преди новогодишните празници търсенето на пенливи вина, френски коняк и шотландско уиски се е увеличило в магазините и ресторантите, казва Дмитрий Исаченков, директор по развитието на един от водещите дистрибутори в Москва Ladoga. Според него лъвският пай в тези категории е бил зает от чуждестранни марки, напуснали Русия заради войната.

Александър Липилин, изпълнителен директор на търговската компания за вино Fort, смята, че тази година на новогодишните маси ще липсват марките шампанско Moët & Chandon, Piper-Heidsieck, Louis Roederer. Експертът отбеляза, че малките френски ферми продължават да доставят шампанско в Русия, техните продукти могат да бъдат намерени във винарни, както и в малки ресторанти и магазини.

Участниците на пазара почти са изчерпали запасите от високопроцентен алкохол в категориите, които са най-търсени сред потребителите, признава Виктор Злотницки, ръководител на Crimean Vodka Company. Според него това се отнася за такива напитки като уиски, ром, джин и френски коняк, чиито най-големи производители в света официално са напуснали Русия.

Уискито не е най-популярната новогодишна напитка, но тази година много търговски вериги и ресторанти ще трябва да търсят на пазара или остатъците от марките Macallan, Johnnie Walker, Chivas Regal, или опции за паралелен внос, или да преминат към доставки от малки производители в Шотландия, казва Александър Липилин. Сред по-значителните загуби за пазара той отбелязва ликьора Baileys, който заемаше значителен пазарен дял допреди нахлуването на Русия в Украйна.

След руската инвазия в Украйна западните страни ограничиха вноса на алкохолни напитки в Русия и редица производители и дистрибутори напуснаха руския пазар, посочва РБК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

4

Diogen

09.11 2022 в 17:37

Политурата пак ще дойде на мода. А мужиците по селата, дето живеят още като при батюшката цар, така или иначе си карат на гаден самогон. И мрат млади. Рашистите ще трябва да посрещат нова година в кочината си. Там им е мястото.

-529

3

6екеr4о

09.11 2022 в 10:20

Бях в Москва преди 6-7 години и запомних цената на уискито в един специализиран магазин за алкохол, защото и тогава имаше санкции. В този магазин, който е малко по-евтин от обикновен супермаркет, примерно, имаше основните марки западен алкохол: водка, уиски, коняк и пр., но на бая по-високи цени - едно шише 0,7 л. червено Джони по курса за деня се връзваше около 72-75 лева. Та империята е богата, очевидно контрабандните канали отдавна са продухани и работят безотказно. Но страхотна Коледа и Нова година ще посрешнат тез гадове, като им дрънчат цинковите ковчези! Всъщност медиите писаха за подвижни крематориуми, потресаващо, а и на тях не им пука за собствените им трупове, вместо да ги заравят, ги палели с бензин...

8959

2

Станчо Панса

09.11 2022 в 09:47

Ооооо, за тези с пари всичко ще има. Близките на Путьов отдавна са организирали черни канали и продават на петорни цени на всеки, готов да си плати. При ембарго мафията процъфтява. А мафията в момента управлява Русия.

345

1

Джендо Джедев

09.11 2022 в 09:24

Споко, лосион за вана ще има за всички. Е, освен ако и той не е с вносни продукти...

А изстрели е добре да има. Ама не с шампанско, а с огнестрелно оръжие. По Кремъл. Иначе още дълго ватниците само ще си мечтаят за хубави питиета и други благинки.