Без чуждите компании над 200 000 московчани може да загубят работата си, ще метат паркове

OFFNews 18 април 2022 в 14:01 2136 1

Снимка Getty Images

Сергей Собянин

Най-малко 200 000 работни места са застрашени в Москва заради изтеглянето или спирането на дейността на чуждестранни компании след руското нашествие в Украйна, заяви кметът на руската столица Сергей Собянин, цитиран от Франс прес, Ройтерс и БТА.

В съобщение в блога си Собянин посочва, че миналата седмица е приет план на стойност 3,6 милиарда рубли (около 38 милиона евро по сегашния курс) в помощ на московчаните, които има опасност да изгубят работата си.

Кметът твърди, че градските власти ще помогнат за включването на тези служители в организиране на обществени работи - например в парковете.

"Програмата се отнася най-вече за служителите на чуждестранни компании, които временно са прекъснали дейностите си в Русия или са решили да напуснат страната. По наши изчисления има опасност около 200 000 души да изгубят работата си", изтъква кметът.

Кметството ще предложи "временна заетост" на служителите на чуждестранни компании, обявени в техническа безработица, което да им позволи да получават допълнителни доходи от дейност в "управление на архивите или ремонт на оборудване" в общината. Предвидени са и субсидии в помощ на професионалната преквалификация.

По думите на Собянин финансовите помощи за домакинствата се отпускат по силата на президентски указ. Предвидени са и мерки за улесняване на заемите на малките и средни предприятия (МСП).

Московското кметство съобщава, без да уточнява конкретна дата, че е построило три завода за медикаменти, за да се компенсира спирането на вноса на фармацевтични продукти, от които руснаците са силно зависими.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови