Берлускони може да се кандидатира за евродепутат от България

03 декември 2013 в 13:34 1777 8

Силвио Берлускони Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Силвио Берлускони Снимка: БГНЕС

Силвио Берлускони да стане кандидат за Европейския парламент чрез България, Унгария или Естония.

Това обмисля антуражът на бившия италиански премиер, който е с окончателна присъда за данъчни измами и няма право на кандидатури в Италия, съобщи БНР.

Италианският закон за местни и европейски политически кандидатури се отнася само за Италия. От друга страна, Европейската директива 109-93, уреждаща този въпрос, изисква удостоверение от компетентните органи от държавата по произход, че лицето не е лишавано от това право. Същият европейски документ обаче уважава жалба в съответната страна. Именно в този документ антуражът на Берлускони намира изход - той да се кандидатира от друга европейска страна. Така той ще има отново парламентарен имунитет, отнет му в Италия, и да посрещне по-спокойно съдебните дела, които се водят срещу него в Милано, Неапол и Бари.

Смята се, че в случая най-добре хипотезата "Берлускони - еврокандидат" отговаря на България. Първо, защото Берлускони няма съдебни дела в нашата страна, второ - близък е с бившия премиер Бойко Борисов и може да разчита на неговия електорат. Трето, българско гражданство италианецът може да получи чрез декрет на българския президент и с инвестиции до 511 000 евро в икономиката на България. Резервен вариант е Унгария, чийто премиер Виктор Орбан е също приятел на Берлускони.

На 19 октомври италиански съд взе решение бившият премиер Силвио Берлускони да не участва в избори и да напусне парламента да бъде със срок 2 години. На 27 ноември горната камара на италианския парламент гласува в сряда вечер той да бъде отстранен от поста си в сената заради присъдата. 

На 1 август тази година Върховният касационен съд – най-висшата съдебна инстанция в Италия, потвърди присъдата от 1 година затвор, наложена на бившия премиер Силвио Берлускони за данъчни измами.

През октомври 2012 г. съдът в Милано осъди политика на четири години затвор, но по силата на амнистията за престъпления преди 2006 г. присъдата се намали автоматично до една година затвор.

Берлускони обаче няма да излежи зад решетките и тази една година, тъй като е в напреднала възраст и ще бъде под домашен арест или ще полага обществено полезен труд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!