Берлин прие гей, избягал от Чечения

ОFFNews 08 юни 2017 в 18:16 4509 5

Берлин издаде хуманитарна виза на гей от Чечения, който е пристигнал в Германия във вторник, съобщи днес германското външно министерство, цитирано от Асошиейтед прес, Франс прес и БТА.

"Пет молби бяха подадени в посолството на Германия в Москва. Правителството разглежда във всеки отделен случай каква защита може да им се даде в техен интерес", съобщават близки до външното министерство източници.

Избягали в Москва чеченски гейове заявиха, че са били бити и задържани "в неофициален затвор" и казаха, че сега живеят в страх, че може да бъдат разпознати и преследвани от семействата си.

Преди време вестник "Новая газета" посвети редица публикации на проблема с ЛГБТ в Чечения. Според изданието, в Чечня само за няколко седмици са били задържани повече от сто души на възраст между 18 и 50 години, които службите за сигурност заподозрели в хомосексуални отношения.

Изданието пише, че тази информация е потвърдена от "безпрецедентно голям брой източници", включително от местния отдел на вътрешните работи, Федералната служба за сигурност, прокуратурата и чеченската администрация.

Задържаните имат "много малък шанс да оцелеят", защото роднините им не следят разследването след задържането им. Според изданието са загинали най-малко трима души, като имената им са известни на редколегията на руския вестник, но не са споменати.

Някои от затворниците са връщани на семействата си в очакване роднините да извършат т. нар. "убийство на честта" - убийството на член от семейство или клан, извършено от друг член на същото семейство, мотивирано от убеждението, че жертвата е опетнила фамилната чест.

Сред задържаните се твърди, че има религиозни представители, както и известни чеченски радио и телевизионни лица. Изданието твърди, че понякога арестите са с цел "профилактично прочистване", но се е стигало и до убийства.

Преди време говворителят на чеченския лидер Рамзан Кадиров отрече твърденията с аргумента, че в страната няма хомосексуалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

5

Nerven

09.06 2017 в 23:59

Вай, завалийките!Да са и́ честити на Меркелица новата порция извратеняци и .. те си знаят- Кадиров забавя , ама не забравя!Ша вземат да пукердясат при "неизяснени обстоятелства" или ще ги фане левкемийката...

10571

4

Hissarion

09.06 2017 в 09:51

Кадиров коли и беси в своя султанат и никой не смее да му каже копче.

9009

3

Anton Hristov

08.06 2017 в 20:44

Значи да очакваме след известно време новина от сорта "неизвестен извършител крещейки Аллах е велик се е взривл в берлинска дискотека"