Белуга в Сена! Френски спасители следят заблудения бозайник

OFFNews 05 август 2022 в 16:13 2098 0

Белуга в Сена

Снимка Стопкадър

Кадър от видеото, заснето в Сена

Френските власти и представители на организация за защита на животните следят белугата, която се отклони от обичайното си местообитанието си в Арктика и се озова във водите на Сена, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Те се опасяват, че морският бозайник може да умре от глад, ако остане в реката.

Кадри, заснети с дрон от френските противопожарни служби, показват как белугата леко криволичи в участък от светлозелените води на реката между Париж и нормандския град Руан, на десетки километри от морето.

"Това е доста впечатляващо животно, което е бяло (и) изглежда спокойно. Не прилича на стресирано...", каза пред френската телевизия Tе Еф 1 Патрик Еро от противопожарната служба в департамента Йор, Нормандия.

Организацията за опазване на морските животни "Сий шепърд Франс" се опитва да помогне на белугата, като също изпрати безпилотен самолет и лодка, за да я следят. Според представителите ѝ морският бозайник вероятно ще се нуждае от храна и от помощ, за да бъде насочен обратно към естественото си местообитание.

Белугата "е осъдена на смърт, ако остане в Сена", заяви пред Те Еф 1 Ламиа Есамлали, президент на организацията.

Морският бозайник бе забелязан във водите на реката в северната част на Франция в четвъртък. Тогава властите призоваха хората да не се доближават до животното и да не го стресират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови