Белите и възрастните са гласували за Тръмп. Младите, образованите,чернокожите и латиносите - за Байдън

OFFNews 04 ноември 2020 в 11:15 12107 4

Младите, жените, по-високообразованите, чернокожите и испаноговорящите американци са гласували преобладаващо за кандидата на демократите за президент Джо Байдън. Досегашния президент Доналд Тръмп е бил подкрепен основно от белите и възрастните. Това показват националните данни от екзит пола на вота.

За кандидата на демократите са гласували 48 процента от американските мъже, 49 процента са подкрепили Тръмп. При гласовете на жените в Америка вотът е категорично за Байдън. За него са били 56% от бюлетините им, докато кандидатът на републиканците привлича едва 43%.

Белите американци, които са мнозинство, масово са гласували за Тръмп. Той получава 56 процента от вота им. Байдън пък е успял да консолидира подкрепа от страна на чернокожите (87%), латиносите (65%) и азиатците (63%).

Любопитна е разбивката по възраст. Оказва се, че най-младите американци масово са подкрепили Байдън. Той получава 61 процента от вота във възрастовата група 18-29 години, в която подкрепата за Тръмп е едва 35%.

Всъщност кандидатът на републиканците изпреварва Байдън единствено при предпочитанията на най-възрастните избиратели. Той получава 50 процента от гласовете на хората над 65-годишна възраст, докато за демократа са били 48 на сто.

Байдън получава подкрепа и от най-високообразованите избиратели. За него са били 55% от хората, завършили колеж, докато за Тръмп са били 43% от тях.

Любопитна е разбивката на вота в щата Флорида, който е един от най-важните при президентските избори в Америка. Там се оказва, че Тръмп е получил силна подкрепа от голяма част от испаноговорящите избиратели. Подкрепата на кубинците в щата в крайна сметка е била решаваща за получаването на мандатите в изборната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

4

Новак

05.11 2020 в 07:46

Но не казват друго нещо:
Тръмп е удвоил подкрепата за себе си от чернокожите спрямо миналите избори. Същото е и с латиносите. Демократите губят почти всички южни щати, които са предимно испаноговорящи. Изключение е Калифорния и изненадата Аризона, но и там е на кантар.
От друга страна “масовото гласуване на белите американци” е 56% - колко да е масово?
Сякаш се опитват да ни набутат някакви клишета, които използват при нашите избори. Там всичко е много по-шарено и затова вече три дни изборът не е решен и всеки може да спечели.

3810

3

Пенчо бре

04.11 2020 в 15:38

Белите и възрастните! Абе, типичен червен кандидат!

3232

2

tarabata

04.11 2020 в 14:20

Простено е, до някъде, да си глупак на младини. Не ги знам какво очакват от сенилен като байдън. Виж, тези, които плащат сметката са гласували за Тръмп.

4000

1

Amor

04.11 2020 в 12:43

Тръмп е расист, нормално е само бели да гласуват за него, а чернокожите и латиносите съвсем логично са в другия лагер. Те се чувстват унижени и оскърбени от сегашния президент.