Белият дом предупредил Москва за последствия, ако Навални умре в затвора

OFFNews 18 април 2021 в 21:55 3665 1

Снимка БТА/АП

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан каза днес, че Вашингтон е заплашил Москва с "последствия", ако критикът на Кремъл Навални умре в затвора, предадоха Ройтерс и БТА.

"Уведомихме руското правителство, че случващото се с Навални в техен затвор е тяхна отговорност и международната общност ще им държи сметка", каза Съливан за предаването "Състоянието на съюза" по Си Ен Ен. Той добави, че Вашингтон обсъжда различни евентуални наказателни мерки, но отказа да ги назовава.

В изявление за вестник "Билд" външният министър на Германия Хайко Маас казва, че ситуацията около Навални ще бъде обсъдена утре на заседанието на първите дипломати на страните от ЕС.

Днес лекари предупредиха, че има риск Навални да получи инфаркт "във всеки един момент" и да почине, тъй като здравето му бързо се влошава. Те призовавха за незабавен достъп до пациента.

От февруари Навални излежава присъда от 2,5 години затвор по обвинения за присвояване. На 31 март той обяви гладна стачка.

Сред четиримата лекари, които настояват за незабавен достъп до Навални, е неговият личен лекар Анастасия Василева. В събота Василева публикува в Туитър отворено писмо от медиците до ръководителя на федералната затворническа служба на Русия. По думите ѝ калият в кръвта на Навални е достигнал "критични нива" и се налага спешно лечение.

Амерканският президент Джо Байдън отправи критики към Кремъл и заяви, че ставаме свидетели на абсолютна несправедливост.

Над 70 знаменитости от цял свят, сред които Джъд Лоу, Ванеса Редгрейв и Бенедикт Къмбърбач изпратиха отворено писмо до руския президент Владимир Путин с искане намиращия се в затвора опозиционен лидер Алексей Навални да получи медицинска помощ. В призива им, публикуван във френския в. „Монд“, се посочва, че той, като руски гражданин, има законното право да бъде прегледан и лекуван от избран от него лекар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!