Белият дом обяви за приоритет поставянето на бустерни дози на всички американци

OFFNews 12 юли 2022 в 21:19 1928 0

Ваксина

Снимка Министерство на здравеопазването

Ваксина

Белият дом заяви днес, че ще продължи да осигурява на американските граждани лесен достъп до ваксини, лечения и тестове за ковид, за да се ограничи бързото разпространение на подварианта ВА.5 на Омикрон, отговорен за по-голямата част от настоящите случаи на заразата в САЩ, предаде Ройтерс/БТА.

Преди брифинга, насрочен за 9:30 ч. тази сутрин (13:30 ч. по Гринуич) с високопоставени служители в областта на общественото здраве, Белият дом изложи своята стратегия за справяне с подварианта ВА.5 на Омикрон, като заяви, че има признаци подвариантът да е по-добър в избягването на имунитета, отколкото предишни инфекции.

Приоритети на американските власти ще бъдат поставянето на бустерни дози от ковид ваксината на всички граждани, осигуряването на широк достъп до домашни тестове и висококачествени маски, както и подпомагане на хора, които са с отслабена имунна система.

"Тези инструменти - дори в условията на ВА.5 - служат за предотвратяване на тежко заболяване, те целят да държат хората извън болниците и да спасяват човешки живот, ние можем да предотвратим почти всяка смърт, свързана с Ковид-19 чрез тях", отбеляза в изявление Белият дом.

В момента подвариантите ВА.5 и ВА.4 на Омикрон съставляват до 80 процента от случаите в цялата страна, като подвариантът ВА.5 е отговорен за по-голямата част от тях, става ясно от изявлението.

Широкото разпространение и циркулацията на подварианта ВА.5 вероятно ще доведе до увеличение на случаите през следващите седмици, прогнозира Белият дом.

Американската Агенцията за контрол на храните и лекарствата препоръча производителите на ковид ваксини да променят формулата на бустерни си дози от есента, за да могат да се справят по-добре с подвариантите ВА.4 и ВА.5 на Омикрон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови